AfD eş başkanı Alice Weidel: "Brexit tarzı bir uygulama için referandum düzenleyebiliriz"

Almanya için Alternatif (AFD) partisi eş başkanı Weidel, iktidara gelmeleri durumunda AB üyeliği konusunda Brexit gibi bir referandum yapmayı planladıklarını söyledi.

Seçim anketlerinde ikinci sırada bulunan AfD’nin eş başkanı Alice Weidel, Financial Times’a açıklamalarda bulundu. 2022 yılından bu yana partinin başında bulunan Weidel, Brexit modelinin Almanya için de oldukça uygun olduğunu belirtti.

AfD lideri Weidel, “Fakat bir reform mümkün değilse, AB üye devletlerinin egemenliğini yeniden inşa edemezsek, tıpkı Britanya’nın yaptığı gibi halkın karar vermesine izin vermeliyiz. ‘Dexit’ –Almanların AB’den  çıkışı– konusunda bir referandum yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

GÖÇMENLER GERİ GÖNDERİLECEK Mİ?

AfD’li birtakım siyasilerin göçmenleri ve göçmen kökenli vatandaşları Almanya’dan gönderme planları olduğuna dair iddialara yönelik tartışmalar ile ilgili konuşan Weidel, iddiaları ortaya çıkaran medya kuruluşu Correctiv’e sert eleştirilerde bulundu.

İnsanları yasalara uyarak ülkelerine geri gönderme fikrinin suç haline getirilmeye çalışıldığını belirten Weidel, Almanya’da kalmak zorunda olmayan ya da hakkında sınır dışı edilme kararı verilen insanları geri göndermenin “Alman yasalarının uygulanması” anlamını taşıyacağını vurguladı.

AfD lideri ayrıca, şu anda Almanya’da bulunan yaklaşık 1,1 milyon mültecinin ülkede daha uzun süre barınamayacağını ve bu insanların sosyal yardım almalarına imkan tanımanın bir hata olduğunu söyledi.

Weidel, “Savaş sona erdiğinde tüm Ukraynalıların eve gitmek zorunda kalacağı açık. Ülkelerinin yeniden inşasına yardımcı olmak için onlara her halükarda ihtiyaç duyulacak” değerlendirmesinde bulundu.

CDU VE AfD İŞBİRLİĞİ YAPABİLİR

Weidel, partisinin 2029 yılından önce iktidara gelemeyeceğini kabul ettiğini ancak AfD’nin gelecek yıllarda hükümette çok önemli bir rol oynayacağının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

CDU’nun AfD karşıtı güvenlik duvarını uzun süre koruyamayacağını belirten Weidel,  Almanya’nın Hessen eyaletinde 2023 yılında yapılan seçimlerin, açık şekilde sağcı bir çoğunluk oluşturabileceğini gösterdiğini belirtti.

AfD’nin hükümetteki önceliğinin ne olacağı sorusuna cevap veren Weidel, kontrol sınırını daha kapsamlı hale getireceklerini ve yabancı suçluları derhal sınır dışı edeceklerini vurguladı.

Vergi sisteminde yeni reformlar uygulayacaklarını, devleti küçülteceklerini ve Almanya’nın fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişini sonlandıracaklarının altını çizen Weidel şu şekilde konuştu:

Fransa 15 yeni nükleer santral planlıyor ve biz kendimiz bile yapamayacağımız rüzgar türbinleri ve güneş panelleri üzerine bahse giriyoruz.

AfD KAPATILACAK İDDİALARI

Almanya’da üst düzey siyasilerin toplu sınır dışı planlarının ortaya çıkması, büyük protestolara neden oldu. Anketlerde ikinci sırada bulunan AfD, muhalifler tarafından asılsız iddialara maruz kaldığını ve lekelenmeye çalıştığını belirtiyor.

Bu iddiaların ardından Berlin, Köln ve Hamburg başta olmak üzere birçok şehirde AfD karşıtı mitingler düzenlendi. Merkez sol Belediye Başkanı Peter Tschentscher, AfD'ye bir mesaj göndererek, "Ülkemizin ve demokrasinin 1945'ten bu yana ikinci kez yok edilmesine izin vermemek için birlik ve kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Şansölye Olaf Scholz, herhangi bir sınır dışı etme planı hakkında, "Sınır dışı iddiaları, demokrasimize ve dolayısıyla hepimize bir saldırıdır. On binlerce protestocu için minnettarlığımı dile getiriyorum” şeklinde konuştu.

Almanya’nın 25 Sosyal Demokrat Federal Meclis üyesi, özellikle partinin "aşırılıkçı" devlet dernekleri için AfD'nin incelenmesi ve gerekirse kapatılması çağrısında bulundu.

Almanya Şansölye Yardımcısı Robert Habeck, AfD'yi, Almanya'yı Rus tarzı bir otokratik devlete dönüştürmeyi istemekle suçladı ve bu açıklama belirli kesimler tarafından yasak için destek istemek olarak görüldü.

AfD, haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük kazanımlar elde etmeyi planlıyor ve önümüzdeki eylül ayında Thüringen, Saksonya ve Brandenburg'un üç doğu eyaletinde yapılacak seçimlerde en güçlü parti olarak öne çıkmayı umuyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, gündemdeki tartışmalar hakkında yaptığı açıklamada, “Yeniden fethetme ve yeniden göç hakkında hayal kuranlar, Nazilerin insanlık dışı ırksal yasalarının yolunu açan aynı fikirlerden yararlanıyorlar” ifadelerini kullandı.