Adaylığı tartışma yaratmıştı: Charles Michel, AP seçimlerinden çekildiğini duyurdu

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, adaylığının tepkiyle karşılanmasının ardından Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, AP seçimlerinden çekilme kararı aldığını ve Kasım 2024’te sona erecek AB Konseyi başkanlığı görevini sonuna kadar sürdüreceğini duyurdu.

Michel’in bu kararı, AB devlet ve hükümet başkanlarının şubat ayında Brüksel'de düzenleyecekleri zirvenin hemen öncesinde geldi.

AB Konseyi Başkanı Michel’in Haziran 2024’te düzenlenecek AP seçimlerine katılma konusundaki sürpriz kararı sebebiyle mevcut görevini erken bırakacağını bildirmesi, AB içinde tepkiyle karşılanmıştı.

Yetkililer, Michel'in kararını AB Konseyi başkanlığından daha çok siyasi geleceğine önem verdiğinin bir işareti olarak değerlendirmişti.

Charles Michel'in AP üyeliğine seçilmesi durumunda temmuz ayında mevcut görevinden ayrılması gerektiğinden, geçici bir süre de olsa bu yılın ikinci yarısında AB dönem başkanlığını üstlenecek olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın AB Konseyi Başkanı olarak AB liderlerinin toplantılarını yönetme ihtimali büyük endişeye sebep olmuştu.