AB Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell: "Rus savaş makinelerini zayıflatsak da yok edemiyoruz"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptırımların Rusya’nın savunma sanayisini yok etmekte başarısız olduğunu belirterek, Brüksel’in “Ukrayna’ya yapılan yardımların sonunda ışık görmediğini” söyledi.

Brüksel’de 31 Ocak Çarşamba günü düzenlenen AB-Orta Asya Ulaştırma Yatırım Forumu’nda açıklamalarda bulunan Joseph Borrell, AB’nin Rusya’ya kapsamlı yaptırımlar uyguladığını ancak bu yaptırımların Rus savaş makinelerini zayıflatsa da yok edemediğini söyledi.

Borrell, “Savaş devam ediyor ve çatışmalar daha da kötüye gidiyor ve Ukrayna tünelinin sonunda herhangi bir ışık görmüyoruz” şeklinde konuştu.

Borrell ayrıca 25 Ocak Perşembe günü 27 AB üyesi ülkenin dışişleri bakanlarının Ukrayna’ya verilen desteğin artırılması ve hızlandırılması konusunda ortak karara vardıklarını duyurdu.

Bloomberg’in aktardığına göre, dışişleri bakanları ayrıca dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilen gelirlere vergi getirilmesi konusunda da anlaşmaya vardı.

Ayrıca toplantıda Ukrayna’nın müttefiklerinin Rusya’nın “zararı karşılaması” gerektiği konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.