AB, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarını Ukrayna için kullanmak üzere ilk adımı attı

Avrupa Birliği, Rusya'nın dondurulmuş Merkez Bankası varlıklarından elde edilen gelirlerin, Ukrayna'nın yeniden inşasına yardım etmek üzere aktarılmasına yönelik bir plan sundu.

Avrupa Birliği (AB) 12 Ocak günü yaptığı açıklamada, bloğun parayı Ukrayna'nın yeniden inşasını finanse etmek için kullanacağını söyledi.

Yetkililer, Rusya'nın dondurulmuş Merkez Bankası varlıklarından elde edilen beklenmedik kârların Ukrayna için kullanılmasını öngören bir yasayı kabul ettiğini söyledi. 

AB ve Yedi Ülke Grubu (G7), Moskova'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Rus Merkez Bankası'nın yaklaşık 300 milyar avroluk varlığını dondurdu.

AB ve G7, bir yılı aşkın süredir bu fonların kullanılıp kullanılamayacağını ve nasıl kullanılabileceğini tartışıyor.

Yasa, Euroclear gibi Merkezi Menkul Kıymet Saklama Kuruluşlarının (CSD'lerin) net kâr kullanmasını yasaklayacağını ve Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin ayrı tutulmasını istiyor.

AB, önümüzdeki 4 yıl içinde Ukrayna'ya bu tür kârlardan yaklaşık 15 milyar avro geleceğini tahmin ediyor ve Kiev'e 50 milyar avro yardım tahsis edecek.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, bu planı memnuniyetle karşıladı ve şu açıklamalarda bulundu:

"Bu adımların Ukrayna'nın yararına pratik kullanımını mümkün kılmak için daha fazla adım atılmasını teşvik ediyoruz. Bu adımlar iddialı ve hızlı olmalıdır."