ABD, savaş sonrası Gazze'ye barış gücü konuşlandırılmasını tartışıyor

ABD Savunma Bakanlığı’nın savaş sonrası Gazze’de istikrarın sağlanması için bir barış gücü kurulması konusunda ön görüşmeler gerçekleştirdiği öğrenildi.

Politico’ya konuşan Pentagon yetkilileri, seçenekler arasında Filistinli bir barış gücü ile çok uluslu bir barış gücünün olduğunu, bölgede Amerikan askerlerinin olmayacağını söyledi.

ABD’nin sadece fonlamayı düşündüğü barış gücüyle ilgili konuşan kıdemli yetkili, “Kriz sona erdiğinde Gazze'de geçici yönetim ve güvenlik yapılarına ilişkin çeşitli senaryolar üzerinde ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz. Hem İsrailliler hem de ortaklarımızla doğru zaman geldiğinde Gazze'de savaş sonrasıiçin kilit unsurlar hakkında bir dizi görüşme yaptık” dedi.

İsrail içinde savaş sonrası Gazze üzerine tartışmaların işgal seçeneğini de kapsamasından dolayı Tel Aviv’in zorluk çıkarttığı belirtildi.

Bölgedeki ülkelerin çoğunun da ABD Başkanı Joe Biden’a iki devletli bir çözüm yönünde ciddi müzakereler olmadığı takdirde bu plana katılmayı reddettiklerini ifade ettikleri aktarıldı.