Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes taslağı BM Güvenlik Konseyi'nde görüşüldü

Rusya ve Çin, 6 Haziran Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik önerisini destekleyen ABD karar taslağına ilişkin endişelerini dile getirdi.

Joe Biden, bir hafta önce Gazze Şeridi için “İsrail girişimi” olarak nitelendirdiği üç aşamalı bir ateşkes planı ortaya koymuştu.

ABD, plan için uluslararası destek arıyor. Washington’un temsilcileri, geçtiğimiz pazartesi günü 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’ne bir sayfalık bir karar taslağı sunmuştu. Çarşamba günü de bu taslağın revize edilmiş bir versiyonu tekrar Konsey’e sunuldu.

Mevcut taslak ateşkesi İsrail için “kabul edilebilir” olarak tanımlıyor ve “Hamas’ı da ateşkesi kabul etmeye ve her iki tarafı da gecikmeden ve koşulsuz olarak şartlarını tam olarak uygulamaya” çağırıyor.

Ateşkes planının birinci aşamasında Gazze Şeridi’nde “tam ve eksiksiz bir ateşkes”, ikinci aşamasında ise “tarafların mutabakatı üzerine düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesi” gibi önerinin bazı ayrıntıları sıralanıyor.

Rusya tarafından önerilen değişiklikler arasında hem Hamas’a hem de İsrail’e öneriyi kabul etmeleri çağrısında bulunulması ve tüm tarafların saygı göstereceği acil, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes talep edilmesi yer alıyor.

Moskova ayrıca taslakta, Biden’ın geçen hafta yaptığı açıklamaları yansıtacak şekilde, birinci aşama ateşkesin ikinci aşama müzakereleri devam ettiği sürece yürürlükte kalacağının vurgulanmasını istiyor.