İspanya İsrail’e karşı soykırım davasına katılmak istiyor

İspanya’da Pedro Sanchez hükümeti, İsrail’e karşı soykırım davasına katılmak için Uluslararası Adalet Divanı’na başvurdu.

Madrid hükümeti, İsrail’i Gazze’de soykırım yapmakla suçlayan Güney Afrika’nın davasına katılmak için Birleşmiş Milletler’in yargı organı Uluslararası Adalet Divanı’na izin için başvuru yaptı.

İspanya, bu konuda mahkemeden izin isteyen ilk Avrupa ülkesi olarak kayıtlara geçti.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, yaptığı açıklamada, “Bu kararı Gazze'de devam eden askeri operasyon nedeniyle alıyoruz. Gazze'ye ve Orta Doğu'ya barışın geri dönmesini istiyoruz ve bunun gerçekleşmesi için hepimiz mahkemeyi desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Albares, hükümetinin aldığı kararın, Refah'ta akan kanın durdurulması için mahkemenin aldığı geçici tedbirlere uyması yönünde İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu üzerindeki baskıyı arttırma amacı taşıdığını dile getirdi.

Albares, "Bu geçici tedbirlere uyulması gerektiği konusunda bir kez daha ısrar ediyorum. Bunun soykırım olup olmadığına mahkeme karar verecektir ve İspanya elbette bu kararı destekleyecektir” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl aralarında İspanya'nın da bulunduğu 32 ülke, Rusya'nın Ukrayna'yı doğudaki Luhansk ve Donetsk bölgelerinde soykırım yapmakla suçlayarak ve bunu işgal için bir bahane olarak kullanarak soykırım sözleşmesini ihlal ettiği iddiasıyla Ukrayna'nın açtığı davaya katılmak istemiş, UAD de buna izin vermişti.

Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya ve Filistin davaya katılmak için talepte bulunmuştu.

Söz konusu ülkeler, Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkemeden talepleri için onay bekliyor.

Euronews’in aktardığına göre, davaya kabul edildikten sonra bu ülkeler yazılı başvurularda bulunabilecek ve kamuya açık duruşmalarda konuşabilecek.

Güney Afrika, İsrail'in Gazze'nin büyük bir bölümünü yerle bir eden askeri saldırılarında soykırım sözleşmesini ihlal ettiğini belirterek dava açmıştı. İsrail ise Gazze’de soykırım yaptığı yönündeki suçlamaları reddediyor.