İsrail'in Gazze'de meydana getirdiği kıtlık, çocukların yüzde 90'ının yetersiz beslenmesine yol açtı

UNICEF, 6 Haziran Perşembe günü yaptığı açıklamada Gazze’deki her 10 çocuktan 9'unun sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlayacak yeterli besin grubundan beslenemediğini belirtti.

UNICEF, Aralık 2023 ve Nisan 2024 tarihleri arasında toplanan beş veri setinden yola çıkarak, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana İsrail’in yoğunlaşan işgaline maruz kalan Gazze Şeridi’ndeki her 10 çocuktan 9’unun ciddi gıda kıtlığı çektiğini belirtti.

BM Çocuk Fonu’nun raporunda, “Gazze Şeridi’nde aylardır süren çatışmalar ve insani yardıma getirilen kısıtlamalar gıda ve sağlık sistemlerini çökertmiş, çocuklar ve aileleri için yıkıcı sonuçlara yol açmıştır. Bu durum, çatışmaların ve kısıtlamaların ailelerin çocukların gıda ihtiyaçlarını karşılama becerileri üzerindeki korkunç etkisinin ve çocukları hayati tehlike arz eden yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya bırakma hızının bir kanıtıdır” ifadeleri yer aldı.

Ciddi gıda kıtlığı, çocukların günde iki veya daha az gıda grubuyla hayatta kalmaya çalıştıkları anlamına geliyor. Veriler, şehirdeki çocukların yüzde 65'inin şubat ayındaki diyetlerinin "hiç ya da bir grup gıdadan oluştuğunu" gösteriyor.

Gazze'de yerinden edilen 1.7 milyon kişilik nüfusun yarısına yakınını çocukların oluşturduğu biliniyor.

İsrail’in Gazze’ye insani yardım ve gıda girişini engellemesi, kıtlığın baş göstermesine ve çocukların yetersiz beslenme ve susuzluktan hayatlarını kaybetmelerine yol açtı.