İsrail ABD’nin Gazze planını kabul etti: “İyi bir anlaşma değil”

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun bir yardımcısı, İsrail’in ABD Başkanı Joe Biden tarafından önerilen Gazze ateşkesini kabul ettiğini açıkladı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun dış politika başdanışmanı Ophir Falk, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'deki savaşı sona erdirmek için önerdiği üç aşamalı planın "iyi bir anlaşma olmadığını", buna rağmen "tüm rehinelerin serbest bırakılmasını istedikleri için” onayladıklarını söyledi.

İngiliz The Sunday Times gazetesine konuşan Falk, İsrail'in "rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın soykırımcı bir terör örgütü olarak yok edilmesi" gibi koşullarının değişmediğini ifade etti.

Falk, planın pek çok ayrıntısının hala üzerinde çalışılması gerektiğini belirtti.

İsrail aşırı sağının şiddetli muhalefetiyle karşılaşan plana Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir itiraz etti.

İki bakan da "Hamas yok edilmeden" herhangi bir anlaşma yapılmasına karşı olduklarını açıkladı.

İki bakan, Netanyahu'nun anlaşmayı kabul etmesi halinde istifa etmekle ve koalisyon hükümetini sonlandırmakla tehdit etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise iki bakanın aksine anlaşmayı desteklediğini kaydetti.

Herzog, Biden'a yaptığı konuşmadan ve Gazze'de Hamas tarafından tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılması için sürdürdüğü çabalardan dolayı teşekkür etti.

Herzog, “Başbakan'a rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma için kendisine ve hükümete tam destek vereceğimi söyledim” dedi.