Süper Salı, ABD'de seçim yarışının Biden ile Trump arasında geçeceğini teyit etti

6 Mart’ta ABD’de Süper Salı seçimleri gerçekleşiyor. Başkanlık yarışına giden yolda ön seçimlerin en kritik günü olarak nitelenen Süper Salı’nın Donald Trump ve Joe Biden için önemli günler olması bekleniyor.

6 Mart Salı günü ABD’de iki büyük partinin 15 eyalette ön seçimi gerçekleşiyor. Bu seçimlerin sonuçlanmasıyla başkanlık yarışında hangi iki ismin öne çıkacağı büyük ölçüde belirlenmiş olacak.

Donald Trump, temsil ettiği Cumhuriyetçi Parti’nin seçimlerini büyük ölçüde kazanırken yarıştaki en güçlü rakibi Nikki Haley, menşe eyaleti olan Güney Carolina’da yarıştan çekileceğini duyurdu. Haley, bugünkü seçimlerde Vermont eyaletinde Trump’ı geride bırakmıştı.

Donald Trump ise Alabama, Alaksa, Arkansas, Kaliforniya, Kolorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Kuzey Carolina, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Utah ve Virginia eyaletlerinde galip geldi. Utah ve Alaska eyaletlerinde başkan adayı ön seçim yoluyla değil kurultay yoluyla belirlendi.

Başkan Joe Biden ise 14 eyalette gerçekleştirilen oylamayı kazandı. Biden, sürpriz bir şekilde eyalet olmayan Amerikan Samoası bölgesinde ise Jason Palmer’a yenik düştü.

Analistler 5 Kasım günkü seçimin yine Joe Biden ile Donald Trump arasında geçeceğini öngörüyor.

BBC’nin aktardığına göre Minnesota eyaletindeki ön seçimde delegelerin beşte biri, Biden’ın Gazze politikasını eleştirmek amacıyla Biden’a oy vermedi.

USA Today ve CBS News, aynı protesto yönteminin Michigan’da da gözlendiğini aktardı.