ABD'de Süper Salı seçimleri yaklaşıyor, Donald Trump adaylığa yürüyor

Donald Trump, 4 Mart Pazartesi günü Kuzey Dakota Cumhuriyetçi Parti (GOP) kurultayını kazandı. Süper Salı’ya gidilirken Trump, GOP’un birincil adayı olarak öne çıkıyor.

Edison Research adlı bir kuruluşa göre Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayları arasındaki tek güçlü rakibi olan Nikki Haley’i Kuzey Dakota’da mağlup etti.

Haley, 3 Mart Pazar günü başkent Washington DC’de gerçekleştirilen parti içi ön seçimi kazanmıştı. Ancak Trump’ın şimdiye kadar gerçekleştirilen ön seçimlerin sekizinde galip gelimiş olması, favori aday olarak konumlandırılmasını sağlıyor.

Donald Trump’ın 5 Mart Salı günü gerçekleşecek “Süper Salı” seçimlerini de domine etmesi bekleniyor.

Süper Salı, seçim takvimi içinde en fazla sayıda eyaletin aynı günde ön seçim veya kurultay gerçekleştirdiği gün anlamına geliyor.

Bugün GOP, 15 eyalette aday belirleme yarışlarına gidecek. Bu eyaletlerin 13’ünde ön seçim yolu izlenecekken Utah ve Alaska’da kurultaylar gerçekleştirilecek.

İki partinin de seçime gideceği Süper Salı’da GOP’un 865, Demokrat Parti’nin 1420 delegesinin desteği için yarışılacak. GOP’un başkan adayı olmak için 1215, Demokrat Parti’nin başkan adayı olmak için ise 1968 delegenin desteğini toplamak gerekiyor.

Süper Salı’ya gidilirken Donald Trump’ın 276, Joe Biden’ın 206 delegesi bulunuyor. Adaylar bu seçimdeki tüm delegelerin desteğini elde etmeleri durumunda dahi adaylıklarını kesinleştiremiyor.