Illinois yargıcı Tracie Porter, Trump'ın seçim yarışlarına katılmasını yasakladı

Illinois’de bir yargıç, Donald Trump’ın 6 Ocak 2021 ayaklanmasında oynadığı rolü gerekçe göstererek Cumhuriyetçi Parti’nin (GOP) başkanlık adayı seçimlerinde yarışmasını yasakladı.

Illinois eyaletinde görevli Yargıç Tracie Portier, GOP’un başkanlık adayının belirleneceği parti içi seçimlerde kullanılacak oy pusulalarında Donald Trump’ın bulunamayacağına hükmetti.

Porter, Trump’ın Illinois’teki temyiz mahkemelerine başvuracağını ve ABD Yüksek Mahkemesi’nin konu üzerine yargı vereceğini, dolayısıyla kendi kararından dönmeyeceğini aktardı.

Trump’ın eyalette yarışmaması için yoğun çabalar yürüten Free Speech For People (Halk için İfade Özgürlüğü) adlı çıkar grubu sonucu “tarihi bir karar” sözleriyle övdü.

Trump’ın kampanya sözcülerinden biri, anayasaya aykırı olarak niteledikleri kararı ivedilikle yüksek mahkemelere taşıyacaklarını söyledi.

Colorado ve Maine eyaletleri de Trump’ın parti içi ön seçimlerde aday olmasını yasaklamıştı.

Eski ABD Başkanı’nın temsilcileri tarafından temyize götürülen bu kararlar da üst mahkemelerin kararını bekliyor.

Yüksek Mahkeme şu anda Trump'ın Colorado eyaletinin kararına itirazını değerlendiriyor.

Washington'daki yargıçlar, davadaki sözlü tartışmalar sırasında Colorado’daki karara şüpheyle yaklaşmış ve eyaletlerin ulusal seçimleri etkileyebilecek kapsamlı adımlar atması konusundaki endişelerini dile getirmişlerdi.