ABD'de başkanlık seçimleri yaklaşıyor: Donald Trump'tan korkutan vaatler!

ABD’de 5 Kasım’daki başkanlık seçimleri yaklaşırken, en güçlü aday olarak ön plana çıkan Donald Trump vaatlerini açıklamaya başladı. Donald Trump’ın iç ve dış politikadaki vaatleri ABD halkında ve Batı ülkelerinde endişelerin artmasına yol açıyor. Peki, Donald Trump’ın vaatleri neler?

Hüseyin Can TOPKAYA

huseyincantopkaya@intell4.com

5 Kasım’daki seçimlerde Cumhuriyetçilerin adayı olması beklenen eski Başkan Donald Trump, göçmen karşıtı tavrını uzun yıllardır sürdürüyor. Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesi durumunda, belgesiz tüm göçmenleri sınır dışı etmesi bekleniyor.

New York Times gazetesi de geçtiğimiz kasım ayındaki haberinde, Trump’ın her yıl belgesiz göçmenlerin milyonlarcasını sınır dışı edeceğini yazmıştı.

Yeniden başkan olması durumunda sadece bir günlüğüne diktatör olacağını söyleyen Trump’ın, Meksika sınırını kapatması ve bölgeye asker göndermesi söz konusu olabilir. Trump’ın önceki başkanlık döneminde bu girişimlerde bulunduğu ancak yasal tepkiler nedeniyle geri adım attığı biliniyor.

DONALD TRUMP: “RUSYA’YI NATO ÜLKELERİNE SALDIRMAYA TEŞVİK EDERİM”

Trump, NATO ülkelerinin adil paylarını ödemediğini düşünüyor. Askeri ittifaklara yönelik şikayetlerini uzun bir süredir dile getiren Trump, Ukrayna’daki savaşı bir günde bitirebileceğini öne sürüyor. Trump, başkanlık yaptığı dönemde NATO ile birçok sorun yaşamıştı.

Geçtiğimiz günlerde Güney Carolina’daki kampanya mitinginde konuşan Trump, başkanlığı döneminde bir NATO ülkesi liderinin “Faturanızı ödeyemezsek ve Rusya bize saldırırsa ne yaparsınız?” şeklinde bir soru yönelttiğini, kendisinin ise “Sizi korumaya gelmeyiz. Hatta Rusya’nın dilediğini yapması için onları teşvik ederim” şeklinde yanıt verdiğini söyledi.

Trump, başkanlığı döneminde NATO üyesi ülkelere gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2’si kadar savunma harcaması yapmaları gerektiğini söylüyordu.

Donald Trump’ın NATO’ya yönelik bakış açısı ve söylemleri Avrupa ülkelerinde endişelerin artmasına neden oluyor. Almanya ve Polonya’nın yanı sıra Baltık ülkeleri; Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı kazanması durumunda sıranın kendilerine geleceğini düşünüyor.

Donald Trump’ın ikinci dönemine hazırlanan Batı ülkeleri, ABD’den gelecek desteğin sonlanabileceğini düşünerek savunma harcamalarını artırma yoluna gidiyor. 

DONALD TRUMP YENİDEN ‘ÖNCE AMERİKA’ DİYECEK

Başkanlığı döneminde ‘Önce Amerika’ stratejisini benimseyen Trump’ın, seçilmesi durumunda tüm ithal malları vergilendirmesi ve pahalı hale getirmesi bekleniyor. Trump, Ağustos 2023’te Fox Business’a verdiği demeçte, “Şirketler gelip ürünlerini ABD’ye soktuklarında otomatik olarak yüzde 10 vergi ödemeliler” ifadelerini kullanmıştı. 

Washington Post gazetesi, Trump’ın ‘ABD ekonomisinin etrafında bir halka’ oluşturmak için ‘evrensel bir tarife’ uygulamak istediğini yazmıştı. Oksijen’in Rolling Stone dergisinden aktardığına göre, Washington Eyalet Üniversitesi’nden ekonomist Chris Clarke, “Net olarak, bu Amerikan ekonomisine önemli ölçüde zarar verir ve tüm üretim sürecimizi tıkar. Üreticilerin maliyeti artacak ve şimdi tüm tüketiciler eskiden ithal edilen mallar için daha yüksek fiyatlar ödeyecek” değerlendirmesinde bulunuyor. 

Donald Trump 6 Ocak’ta ABD Kongre Binası’na gerçekleştirilen saldırılar hakkında Demokratlardan farklı düşünüyor. Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda, Kongre baskınına katılan ve uzun süredir tutuklu bulunan kişileri büyük bir olasılıkla affetmesi bekleniyor.

ABD’nin eski başkanı, on binlerce kamu çalışanını işten çıkartmayı istiyor. Trump’ın bu nedenle yeniden sınıflandırarak federal hükümetin içini boşaltacağı öngörülüyor.

Trump, Mart 2023’te yaptığı açıklamada, “Ulusal güvenlik ve istihbarat aygıtımızdaki tüm yozlaşmış aktörleri temizleyeceğiz ve bunlardan çok sayıda var. Silah haline getirilmiş olan departmanlar ve kurumlar tamamen elden geçirilecek, böylece yüzsüz bürokratlar bir daha asla muhafazakarları, Hristiyanları ya da solun siyasi düşmanlarını hedef alamayacak ve onlara zulmedemeyecek” ifadeleriyle bu planları dile getirmişti.

Trump’ın yeniden göreve gelmesi durumunda Federal Ticaret Komisyonu ve Federal İletişim Komisyonu gibi kurumlarda kontrolü ele alması bekleniyor. Böylece Trump, ticaret politikası ve medya üzerinde tek başına hareket edebilecek.

Donald Trump’ın başkanlığa yeniden gelmesi durumunda, Washington’u Paris İklim Anlaşması’ndan tekrar çekmesine kesin gözüyle bakılıyor. Trump, küresel sıcaklığı 2 santigrat derecenin altında tutmaya yönelik uluslararası anlaşmaya karşı çıkıyor. 

TRUMP İDAM CEZASINI GERİ GETİREBİLİR

İdam cezasına hayranlığıyla bilinen Trump’ın, uyuşturucu satıcılığından hüküm giyen herkesi idam edebileceği yönünde yorumlar yapılıyor. Trump’ın görevdeki son altı ayında 13 kişiye idam cezası verilmişti.

Bazı siyasi uzmanlara göre Trump, idam cezasının kulanımını genişletmek istiyor ve bu konuda kararlı. Eski başkan da bazı açıklamalarında asılarak öldürülme yöntemlerini geri getirmeyi istediğini söylüyor.

Öte yandan Trump, şehirlerin her geçen gün daha da yaşanmaz bir noktaya geldiğini ve bu konuda hükümetin çare bulması gerektiğini düşünüyor. Trump, ‘büyük şehirlerin yaşanmaz, sağlıksız kabuslara dönüştüğünü, evsizlere, uyuşturucu bağımlılarına ve şiddet yanlılarına teslim olduğunu’ dile getiriyor. 

Trump, bu konuda çözüm olarak, evsiz kalanları ve sokakta yaşayanları “doktorlar, psikiyatristler, sosyal hizmet uzmanları ve uyuşturucu rehabilitasyon uzmanları”nın görev yapacağı çadır kentlere yerleştirmeyi planlıyor. Oksijen’in aktardığına göre, Trump tüm bunları “ABD’nin kitlesel, vasıfsız göçü sonlandırarak tasarruf edeceği parayla ödeyeceğini” belirtiyor. 

DONALD TRUMP KENDİSİNE MUHALİF MEDYA KURULUŞLARINDAN İNTİKAM ALABİLİR

Donald Trump görevden ayrıldığı günden bu yana kendisine muhalif olan medya kuruluşlarına öfke kusuyor. Trump, CNN ve MSNBC gibi kuruluşları “yalan haber” yapmakla suçluyor.

Trump, Kasım 2023’te yaptığı açıklamada, “MSNBC bana karşı 24 saat yayın yapmaktan başka bir şey yapmıyor. Sözde ‘hükümetimiz’ onların üstüne sert bir şekilde gitmeli ve yasa dışı siyasi faaliyetlerinin bedelini ödetmelidir. Çok daha fazlası gelecek! İzleyin!” İfadelerini kullanmıştı. 

ABD’nin eski başkanı, geçtiğimiz haftalarda lowa seçimlerini kazanmasının ardından CNN ve NBC gibi kuruluşların zafer konuşmasını yayınlamamasına sert tepki göstermişti. Trump, “Onlar sahtekar ve açıkçası lisansları ya da sahip oldukları her şey ellerinden alınmalı” şeklinde konuşmuştu.

Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda medya üzerindeki baskıyı artırması ve özellikle kendisine muhalif olan haber kuruluşlarını kapattırmaya çalışması bekleniyor.

Öte yandan Donald Trump, “Eğer seçimi kazanırsam ilk iş eşcinsel çılgınlığını ve diğer uygunsuz politikaları savunan tüm okullara verilen fonları kesen bir başkanlık emrini imzalayacağım” ifadelerini kullandı. 

Trump Eylül 2023’te yaptığı açıklamada, Eğitim Bakanlığı’nı kapatmak ve sorumluluğu eyalet hükümetlerine devretmek istediğini dile getirmişti. Trump, federal eğitim çalışanlarının “birçok durumda çocuklardan nefret ettiğini” öne sürüyor. Trump’ın yeniden seçilmesi halinde eğitimde kapsamlı ve radikal değişikliklere imza atması bekleniyor.