ABD'nin güney sınırındaki düzensiz göç güvenlik sorunu oluşturuyor

ABD Sınır Muhafızları Şefi Jason Owens, ülkenin güney sınırındaki durumun “ulusal güvenlik tehdidi” teşkil ettiğini söyledi.

Özel bir röportajda CBS News’e konuşan Owens, görevlileri atlatarak ülkeye gizlice giren binlerce düzensiz göçmenin “ulusal güvenlik sorunu” teşkil ettiğini söyledi.

Sınır Muhafızlarının önümüzdeki eylül ayında bitecek 2024 mali yılının sonuna kadar ABD-Meksika sınırında 2 milyon düzensiz göçmeni yakalamış olacağını söyleyen Owens, şimdiden 1 milyon tutuklamaya yaklaştıklarını belirtti.

2 milyon yakalamaya ulaşılması halinde arka arkaya üçüncü mali yılda bu sayıya ulaşılmış olacağını ifade eden Owens, “Bu çok büyük bir sayı ancak uykularımı asıl kaçıran şey elimizden kaçtığı bilinen 140 bin düzensiz göçmen. Neden hayatlarını riske atıyorlar ve bizim ulaşamayacağımız bölgelerden geçiyorlar? Neden saklanıyorlar? Saklayacak neleri var? Ne getiriyorlar? Amaçları nedir? Nereden geliyorlar? Bu soruların cevaplarını bilmiyoruz. Bunlar, bizim için toplumlarımıza yönelik tehdidi temsil eden şeyler” dedi.

Sınır güvenliğini ulusal güvenliğin önemli bir parçası olarak tanımlayan Owens, sınıra gelen insanların kim olduğunun, niyetlerinin bilinmediğini ve bunun bir tehdit teşkil ettiğini söylese de düzensiz göçmenlerin büyük çoğunun “iyi insanlar” olduklarını dile getirdi.

“Karşılaştığımız ve teslim olan göçmenlerin, evet, genel olarak kesinlikle iyi insanlar olduğunu düşünüyorum. Keşke ülkemize gelmek için doğru yolu seçseler ve yasalarımızı çiğneyerek yanlış bir başlangıç yapmasalar” diyen Owens, bu kişilerin çoğunun yoksulluk ve şiddet gibi kötü hayat şartlarından kaçtığını söyledi.

Owens’a göre güney sınırında yakalananların çok küçük bir kısmını çete üyeleri ve cinsel suçlular gibi ciddi suçlular oluşturuyor. Gümrük ve Sınır Koruma Birimi’nin verileri ve bağımsız çalışmalar da Owens’ın ifadelerini doğrulayıcı nitelik taşıyor.

Geçtiğimiz haziran ayında terfi yoluyla göreve gelen Owens, düzensiz göçmenlere yönelik hapis, sınır dışı edilme ve ülkeye girişlerinin yasakanması gibi sert önlemlerin uygulanması gerektiğini ifade etmişti.