Vladimir Putin: “Rusya nükleer savaş için hazır”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya sınırına asker konuşlandıracaklarını söylerken, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine sert tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın teknik olarak nükleer bir savaşa hazır olduğunu söyleyerek Batı ülkelerine uyarıda bulundu.

Rusya lideri, Washington’un Ukrayna’ya asker göndermesi halinde ülkesinin bunu bir müdahale olarak değerlendireceğini söyledi.

Putin, Rusya’nın nükleer savaş senaryosu konusunda “acele etmediğini” söylerken, ülkesinin Ukrayna’da nükleer silah kullanımına gerek görmediğini dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı, “Ülkenin nükleer bir savaşa gerçekten hazır olup olmadığı?” şeklindeki bir soruya yanıt olarak, “Askeri ve teknik açıdan bakıldığında elbette hazırız” dedi.

Finlandiya sınırına asker konuşlandıracaklarını söyleyen Putin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine sert tepki gösterdi.

Stockholm ve Helsinki’nin ittifaka katılımını “anlamsız bir adım” olarak nitelendiren Rus lider, nükleer savaş tehdidini bir kez daha tekrarladı.

Rusya Devlet Başkanı, “Ülkenin varlığı tehdit edilirse nükleer silah kullanmaya hazır olduklarını” dile getirdi.

Putin, “Silahlar onları kullanmak için var ve bizim ortaya koyduğumuz kendi prensiplerimiz var. Nükleer savaşa gerek yok, ama olursa buna teknik olarak hazırız” şeklinde konuştu.

ABD’nin nükleer testleri yapması halinde Rusya’nın da aynısını yapabileceğini belirten Putin, “Bu gerekli değil… hala bunun hakkında düşünmemiz gerekiyor ama aynısını yapabileceğimizi de göz ardı etmiyorum” şeklinde konuştu.

Rus lider, Moskova’nın Ukrayna’da savaşın başladığı günden bu yana hiçbir zaman nükleer silah kullanma ihtiyacıyla karşılaşmadığını dile getirdi.

Putin, “Kitle imha silahlarını neden kullanmamız gerekiyor? Hiçbir zaman böyle bir ihtiyaç olmadı” ifadelerini kullandı.

Moskova’nın Ukrayna konusunda ciddi görüşmelere hazır olduğunu kaydeden Putin, ”Rusya, Ukrayna konusunda müzakerelere hazır, ancak bu müzakereler gerçekliğe dayanmalı” dedi.