Vladimir Putin: "Batı'yı vuracak silahlara sahibiz ama Avrupa'ya saldırmayacağız"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Batı, Rusya’nın Avrupa’ya saldıracağını söylüyor. Rusya, Avrupa’ya saldırmayacak. Bu bir saçmalıktan başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Rus lider Vladimir Putin, parlamentonun alt kanadı olan Duma ile üst kanadı Federasyon Konseyi’nden oluşan Federal Meclis’te yıllık konuşmasını gerçekleştirdi.

Putin, ülkesinin Ukrayna'daki hedeflerini gerçekleştirme sözü verdi ve Batı'nın Ukrayna'ya asker göndermesinin nükleer çatışma riskini tetikleyeceğini belirterek savaşın daha derin duruma gelmemesi konusunda uyardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Batılı birlikler Ukrayna'da konuşlandırılabilir" sözüne cevap veren Rus lider, "NATO, birliklerini Ukrayna'ya göndermek için Rusya'yı yapmayacağı şeylerle suçluyor. Askeri birliklerini ülkemizin topraklarına gönderenlerin kaderini hatırlıyoruz. Bu durum potansiyel işgalciler için daha da trajik bir durum alacak" ifadelerini kullandı.

Putin, bu açıklaması ile Batı'yı Kiev'e verdiği destekten caydırmayı amaçlarken, Şubat 2022'de Batı'nın Ukrayna'ya asker göndermesinden bu yana Rusya'nın nükleer gücüne dair sık sık hatırlatmalar yapıyor.

Rus lider, Rusya'nın nükleer güçlerinin "tam anlamıyla hazır" olduğunun altını çizerken, ordusunun yeni silahlar ile donatıldığını ve bu silahların Ukrayna'daki savaş alanında test edildiğini söyledi.

Batılı liderlerin Avrupa'daki NATO müttefiklerine yönelik bir Rus saldırısı planını "çılgın" olarak ifade eden Putin, Washington'ın "Moskova uzay tabanlı nükleer silahlar konuşlandırıyor" iddialarını da sert bir dille reddetti.

Putin, "ABD seçimler öncesinde, vatandaşlarına ve diğer halklara dünyayı yönettiğini kanıtlamak istiyor" dedi.

Batı’nın Rusya’nın Avrupa’ya saldırma amacını taşıdığını söyleyen Putin, basına yaptığı açıklamada şu şekilde konuştu:

Yabancı ülkeler vurulması gereken 'hedefleri' kendileri seçiyor ve Ukrayna'ya asker göndermekten de bahsetmeye başladılar. Müdahalede bulunan ülkelerin karşılaşacakları sorunlar çok trajik olacak. Onların topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlara sahibiz. Ama Batı, Rusya'nın Avrupa'ya saldıracağını söylüyor. Rusya Avrupa'ya saldırmayacak. Bu bir saçmalık. Bayağı yalan söylüyorlar.

15-17 Mart tarihleri aralığında düzenlenecek Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olarak yarışacak olan Vladimir Putin, Rusya'da 24 yıl boyunca inşa ettiği sistem üzerindeki sıkı kontrole güveniyor.

Ülkede 2018 yılında Putin'e karşı aday olma girişimi reddedilen Rusya'nın önde gelen muhalif liderlerinden Alexei Navalny, 16 Şubat'ta Kuzey Kutbu bir hapishane kolonisinde 19 yıllık cezasını çekerken hayatını kaybetti.