Ukrayna ordusunun kaybı yarım milyona ulaştı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kurmayları ile gerçekleştirdiği toplantıda, Ukrayna ordusunun 2024 yılının başından bu yana verdiği kayıpların neredeyse 500 bin kişiye ulaştığını aktardı.

Kiev hükümetinin NATO eğitmenleri tarafından hazırlanan karşı saldırıda hedeflerine ulaşamadığını kaydeden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Özel askeri operasyonun başlamasından bu yana Ukrayna ordusunun kayıpları toplamda neredeyse yarım milyon askeri buldu" ifadelerini kullandı.

Şoygu basına verdiği demeçte, “Askerlerimiz Batı silahlarının üstünlüğüne ilişkin efsaneyi ortadan kaldırdı” dedi.

Washington’un Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin çöküşünü önlemek için Kiev rejimine yaklaşık 61 milyar dolar tahsis etmeyi planladığını hatırlatırken Şoygu, “Ancak yardımların çoğu ABD askeri-endüstriyel kompleksini finanse etmek için kullanılacak. Amerikalı yetkililer alaycı bir şekilde Rusya'ya karşı mücadelede kendi çıkarları için ölecek olanların ise Ukraynalılar olacağını iddia ediyor” açıklamalarında bulundu.

Bakan, askeri operasyonun başlamasından bu yana 22 binden fazla insansız hava aracıyla (İHA) birlikte 3 bin 500 çoklu roketatar sisteminin imha edildiğine değindi.

Aynı zamanda 3 bin 549 HIMARS ve 361 Çek yapımı Vampire füzesi dahil olmak üzere toplamda 6 bin füze engellendiğini bildirdi.

Şoygu, bununla birlikte Ukrayna ordusuna ait 592 savaş uçağı, 270 helikopter, 349 balistik füze, 329 güdümlü füze, 278 anti-radar füzesi ve 37 saldırı amaçlı balon dahil olmak üzere yaklaşık 2 bin hava hedefinin yok edildiğini kaydetti.

Rus askerlerinin Donetsk’teki Pervomayskoye, Bogdanovka, Novomihaylovka yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirdiğini ve diğer bazı bölgelerde kontrol alanını genişlettiğini belirtti.

Rus ordusunun Ukrayna'daki lojistik merkezlere ve batıdaki silah depolama tesislerine daha yoğun saldırılar düzenleyeceğinin altını çizdi.

Şoygu, Rus ordusunun Ukrayna'daki özel operasyonun hedeflerine tam olarak ulaşılana kadar görevlerini yerine getirmeye devam edeceğine vurgu yaptı.