Ukrayna lideri Zelenski: "Rusya mayıs ayı sonuna doğru Ukrayna'ya saldırmaya hazırlanıyor"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukrayna 2024 Yılı Forumu'nda konuştu ve ilk kez savaşta öldürülen askerlerin sayısını açıkladı. Zelenski, Rusya'nın mayıs ayı sonunda Ukrayna'ya saldırı planı olduğunu aktardı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mykolaiv bölgesindeki limanlardan sevkiyatların yeniden başlamasını istedi. Zelenski, Ukrayna'nın savaş zaferinin Batı'nın desteğine bağlı olduğunu ileri sürdü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski 25 Şubat günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın mayıs sonu veya yaz aylarında Ukrayna'ya karşı yeni bir saldırıya hazırlandığını belirtti.

Ukrayna lideri bu saldırıya karşılık Kiev'in kendine ait bir savaş alanı planı olduğunu da söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci yıldönümünden bir gün sonra konuşan Zelenski, Kiev ve Batılı müttefiklerinin bir arada kalmasının hayati önem taşıdığını ve Ukrayna'nın zaferinin Batı'nın desteğinin devamına bağlı olduğunu tekrarladı.

Zelenski, Kiev'de gazetecilere verdiği demeçte, "Onların saldırısına hazırlanacağız. 8 Ekim'de başlayan saldırılarının hiçbir sonuç getirmediğine inanıyorum. Biz kendi açımızdan planımızı hazırlayıp uygulayacağız" şeklinde konuştu.

2022 yılının Şubat ayından bu yana 31.000 Ukraynalı askerin öldürüldüğünü ve bir yıldan uzun bir süre sonra ilk resmi ölü sayısını verdiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Ukrayna rakamlarının doğru olmadığı gerekçesi ile iddiaları reddetti.

Zelenski, verdiği demeçte ABD Kongresi'nin yeni bir askeri ve mali yardım paketini onaylayacağından emin olduğunu, Ukrayna'nın bu yardımı bir ay içinde alması gerektiğini  vurguladı.

Ukrayna'nın savaş çabalarının Batı'nın desteğine bağlı olduğunu söyleyen Ukrayna lideri, Avrupa Birliği'nin söz verdiği 1 milyon merminin yalnızca yüzde 30'unu sağladığını da sözlerine ekledi.

Rusya, Ukrayna birliklerinin kuşatılmamak için geri çekildiği Avdiivka kasabasını bu ay ele geçirerek Mayıs 2023'ten bu yana en büyük savaş kazanımlarını elde etti.

ZELENSKİ ERDOĞAN'DAN YARDIM İSTEDİ

Mykolaiv bölgesindeki limanlardan sevkiyatların yeniden başlaması konusuna değinen Zelenski, “Mikolaiv bölgesinde denizin açılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bize yardımcı olabileceğine inanıyorum. Türkiye'nin Karadeniz'de seyrüsefer serbestisi konusunu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile görüştüğünü biliyorum. Biz böyle bir toplantıya hazırız. Bu konunun (Küresel Barış Zirvesi'nin) ilk açılış zirvesinde çözülebileceğine inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.