Tahran'dan Moskova'ya balistik füze sevkiyatı: "Ukrayna savaşında kullanılabilir"

İran, menzilleri 300 ile 700 arasında değişen ve “Fatih-110” ile “Zülfikar” adlarıyla bilinen yaklaşık 400 adet kısa menzilli balistik füzeyi Rusya’ya gönderdi.

İran’ın Rusya’ya çok sayıda balistik füze gönderdiği ve ABD’nin yaptırım uyguladığı iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin son dönemde giderek derinleştiği bildirildi.

İran Savunma Bakanlığı ve İran Devrim Muhafızları, Moskova’ya balistik füze teslimatını reddederken Moskova’dan konu ile ilgili olarak henüz bir açıklama yapılmadı.

İranlı bir kaynağın aktardığına göre, 2023 yılının sonlarında İran ve Rusya arasında konuyla ilgili anlaşma sağlandı ve balistik füze sevkiyatı Ocak 2024’te başladı.

Diğer kaynaklar gibi isminin açıklanmasını istemeyen bir İranlı yetkili ise bugüne kadar 4 kez füze sevkiyatı yapıldığını ve bu sevkiyatın gelecek haftalarda da süreceğini vurguladı.

Bir başka İranlı yetkili, "Daha fazla sevkiyat olacak. Bunu saklamaya gerek yok. İstediğimiz ülkeye silah ihraç etme iznimiz var” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) ekim ayında dolan yaptırımları İran’ın füze ve İHA ihracatına yasak getiriyordu. ABD ve Avrupa Birliği (AB), Orta Doğu'da kendi özellikle Rusya'ya yönelik silah ihracatına ilişkin endişeler yüzünden İran'ın balistik füze programına yönelik yaptırımlarını sürdürüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, konu ile yaptığı açıklamada, Rusya’nın İran ve Kuzey Kore’den balistik füze almasının endişe verici olduğunu dile getirdi.

İRAN FÜZELERİ SAVAŞ ALANINDA ETKİLİ Mİ?

Kuzey Kore füzelerinin savaş alanında beklenen etkiyi vermediği belirtilirken, Monterey'deki Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nden uzman Jeffrey Lewis ise İran’ın "Fatih-110" ve "Zülfikar" füzelerinin oldukça hassas silahlar olduğunu söyledi.

İran’dan gelen füzeler hakkında konuşan Lewis, “Bunlar hassas ve etkili hasar verebilen silahlar. 400 füze Ukrayna'da kullanılması durumunda ciddi zararlar verebilir. Operasyonel derinliklerdeki askeri hedefleri vurmak için kullanılabilir bu balistik füzelerin Ukrayna hava savunması tarafından engellenmesi daha zor” değerlendirmesinde bulundu.

Kiev hükümeti, Rusya’nın savaş süresince İran tarafından gönderilen 3 bin 700 adet kamikaze İHA kullandığını iddia ediyor. 

İran, Kasım 2023’te Rusya’dan Su-35 savaş uçakları, Mi-28 saldırı helikopterleri ve Yak-130 pilot eğitim uçağı alınması konusunda anlaşma sağlandığını duyurmuştu.

Siyasi risk danışmanlığı görevini yürüten Eurasia Group araştırmacısı Gregory Brew, Rusya’nın İran için uygun bir müttefik olduğunun altını çizdi ve “İran, insansız hava araçları karşılığında daha fazla güvenlik işbirliği ve gelişmiş silahlar, özellikle de modern uçaklar almayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.