ABD'den destek bekleyen Zelenski, Kongre'de yapacağı konuşmayı iptal etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Kongresi'nde vereceği bir konuşmayı son dakika kararıyla iptal etti.

5 Aralık Salı günü ABD milletvekilleri ve senatörleri ile sanal olarak bir araya gelmesi planlanan Volodimir Zelenski, nedeni açıklanmayan bir son dakika kararı ile görüşmeye katılmaktan vazgeçti.

Senato çoğunluk lideri Chuck Schumer, Zelenski’nin neden konuşmayı iptal ettiğine ilişkin detay vermezken, Ukrayna Devlet Başkanı’nın “son dakikada ortaya çıkan” bir mesele ile ilgilenmesi gerektiğini belirtti.

Volodimir Zelenski’nin ABD’li yasa koyucularla gerçekleştireceği toplantıda savaş ile ilgili gelişmeleri paylaşacağı ve ihtiyaç duyulan fonların sağlanması için Kongre üyelerine sesleneceği biliniyordu.

Aynı günün erken saatlerinde konuşan Ukrayna Devlet Başkanlığı genel sekreteri Andriy Yermak, Washington’un desteğinin devam etmemesi halinde Kiev’in savaşı kaybetme riskinin yüksek olduğunu ifade etmişti.

Fransız Le Monde gazetesi, Zelenski’nin toplantıya katılmaması sonrası Senato’da yaşanan tartışmaların ABD’nin göç sorununa evrildiğini, birkaç Cumhuriyetçi senatörün toplantıdan erken ayrıldığını aktardı.

Utah’tan Cumhuriyetçi senatör Mitt Romney basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Anlattıklarında yeni bir şey yok. Cumhuriyetçiler, Ukrayna'ya destek verdiklerini ancak sınırımızın güvenliğinin sağlanması gerektiğini söylüyorlar … Cumhuriyetçiler brifingi terk ediyor çünkü oradaki insanlar bir anlaşmaya varmak için ne gerektiğini tartışmaya istekli değiller” ifadelerini kullandı.

Günün sonlarına doğru konuşan Başkan Joe Biden, Ukrayna’nın desteklenmesindeki başarısızlığı “çılgınca” olarak yorumladı ve ABD’nin çıkarlarına uygun olmadığını söyledi.