Senegal mahkemesi işten çıkarma konusunda BBC’yi haksız buldu

Senegal mahkemesi, ‘Ruanda: Turkuaz Operasyonu Hakkındaki Gerçek’ adlı kitabın yazarı Charles Onana ile röportaj yaptığı için gazeteci Jacques Matand Diyambi’yi işten çıkaran BBC’ye ceza verdi.

Dakar İş Mahkemesi, dün verdiği kararda BBC’nin Matand’ı işten atmasını haksız buldu. Matand, Onana ile Kasım 2019’da röportaj yaparken, sadece yazara söz hakkı vererek Ruanda yönetimine danışmadığı için tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle işten çıkartılmıştı.

Mahkeme, gazetecinin profesyonel bir hata yaptığına dair delil bulunmadığına hükmetti ve BBC’nin, Matand’ın Şubat 2020’de iş sözleşmesini feshetmesini “haksız işten çıkarma” olarak nitelendirdi.

Ayrıca mahkeme, BBC’nin, Kongo asıllı gazeteciye 10 milyon CFA frangı (yaklaşık 248 bin lira) ödemesine karar verdi.

Konu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Matand, haklarını iade eden karardan memnuniyet duyduğunu belirtti ve hiçbir gazetecilik kuralını ihlal etmediğini söyledi. Matand, “Bana yaptıkları muameleden sonra tabii ki BBC’ye asla dönmem ancak işime her zaman tutkuyla bağlıyım” dedi.

BBC’nin istatistiklerine göre Onana röportajı, aynı formattaki diğer mülakata oranla en fazla takip edilen röportaj olurken, Ruanda yönetiminin şikayeti sonrası gazeteciye işten çıkarma mektubu gönderilmişti.