Rusya'da konser salonuna gerçekleştirilen saldırı sonucunda 115 kişi hayatını kaybetti

Moskova’da 22 Mart Cuma gecesi konser salonuna gerçekleştirilen terör saldırısı sonucunda 115 kişi hayatını kaybetti. Rusya kolluk kuvvetleri saldırıyla ilgili 11 kişiyi tutukladı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yaptığı bilgilendirmede 3’ü çocuk en az 115 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin 11 kişinin tutuklandığını belirtti.

Rusya Soruşturma Komitesi, yakalanan kişilerden 4’ünün saldırıyla direkt ilişkili olduğunu doğruladı.

TASS’ın FSB’den aktardığına göre, 4 şüpheli Bryansk bölgesinden Ukrayna sınırına yakınken yakalandı. Saldırganların Ukrayna’ya geçmeyi amaçladıkları ve orada bağlantılarının olduğu da bildirildi.

Terör örgütü DAEŞ saldırıyı üstlendi. AP’ye konuşan ABD’li istihbarat yetkilileri, saldırının kaynağının terör örgütü DAEŞ olduğunun doğrulandığını aktardı. Yetkililer, ABD’nin Moskova’da planlanan bir saldırıya ilişkin istihbarat topladıklarını ve bilginin gizli olarak Rusya ile paylaşıldığını da söyledi.

Terör örgütünün Afganistan’daki haber bağlantısı Aamaq tarafından yapılan açıklamada, Krasnogorsk’taki büyük bir Hristiyan topluluğuna saldırıldığı duyuruldu.

Rus yetkililerin saldırının Ukrayna ile bağlantılı olabileceğini ifade etmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Artık bu kanlı piçlerin hangi ülkede takipten saklanmayı planladıklarını biliyoruz - Ukrayna" ifadelerini kullandı.

Duma üyesi Andrei Kartopolov, Ukrayna'nın ilişkisinin tespit edilmesi halinde savaş alanında "açık ve sert" bir cevabın verilmesi gerektiğini söyledi.

Bu yorumlar üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanlarından Mykhailo Podolyak, açıklama yaparak Kiev’in saldırıyla ilişkisinin olmadığını belirtti.

Podolyak, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukrayna hiçbir zaman terör yöntemlerinin kullanımına başvurmamıştır. Bu savaşla ilgili her şey savaş alanında belli olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Saldırıyı kınayanlar arasında Türkiye ve Birleşmiş Milletler yer aldı. Rusya Sağlık Bakanlığı, 23 Mart Cumartesi sabahı yüzlerce insanın yaralılar için Moskova’da kan ve plazma bağışladığını aktardı.