Polonya Başbakanı Tusk: "Dünya yeni bir savaş dönemine giriyor"

Polonya Başbakanı Donald Tusk, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kritik dönemlerin yaşandığını belirterek dünyanın yeni bir savaş dönemine girdiğinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, gelecek iki yılın her şeyi belirleyeceğini ifade ederek, "Kimseyi korkutmak istemem ama savaş artık geçmişte kalmış bir şey değil. Bu gerçek ve aslında iki yıl önce başladı. Şu anda en rahatsız edici olan şey, kelimenin tam anlamıyla her türlü senaryonun mümkün olduğu gerçeğidir" açıklamasında bulundu.

Tusk, savaş dönemine girildiğini vurgulayarak bilhassa genç nesil için bunun kulağa 'yıkıcı' geleceğini ancak zihinsel olarak yeni bir dönemin gelişine hazırlanılması gerektiğini söyledi.

Konuşmasında Polonya'nın Ukrayna ile olan tarım ve ticaret politikası anlaşmazlıklarına da değinen Polonya Başbakanı Tusk şu şekilde konuştu:

 “Muhtemelen Avrupa'daki en Ukrayna yanlısı siyasetçi benim ama vatandaşlarıma karşı sorumluyum. Polonya'nın başbakanı olarak ülkenin temel çıkarlarını korumakla sorumluyum. Polonyalılar büyük bir bedel ödüyor. Ukrayna'yı destekleme konusunda kimse Polonya ile rekabet edemez. Ukrayna'ya elimizden geldiğince yardım etmek istiyoruz ancak son Avrupa Konseyi zirvesinde Ukrayna ile serbest ticaret fikrinin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini savundum. Bu konuda Ukrayna ile adil bir anlaşma yapılmasını istiyorum.

Tusk konuşmasına ek olarak ABD ile güçlü bir ittifaka ihtiyaçları olduğunu aynı zamanda savunma açısından da bağımsız ve kendi kendilerine yeterli olmaları gerektiğinin altını çizerek, "Görevimiz, ABD Başkanı'nın kim olacağından bağımsız olarak transatlantik bağları geliştirmektir" değerlendirmesinde bulundu.