Macron ve Tusk Berlin'de Olaf Scholz ile görüşecek: Gündemde Ukrayna var

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna’daki son durumu görüşmek üzere 15 Mart Cuma günü Berlin’e giderek Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmelerde bulunacak.

Üç liderin bir araya geleceği bu buluşma, Polonya Başbakanı Donald Tusk’ın Aralık 2023’te göreve başlamasından bu yana, “Weimar Üçgeni” olarak adlandırılan Almanya-Fransa-Polonya Zirvesi kapsamındaki ilk toplantı olacak.

Gizli kaynaklardan edinilen bilgilere göre; görüşmenin amacı, Avrupa Birliği (AB) içerisinde görüş ayrılıklarının arttığı yönünde çıkan haberlere karşılık olarak liderlerin Ukrayna için yapılan çalışmalarda birlik olunduğu mesajını vermek.

Toplantıda, herhangi bir anlaşmanın imzalandığının ve duyurulmasının planlanmadığı belirtildi.

Bloomberg’in 1 Mart tarihli haberinde, Fransa ve Almanya liderlerinin geçmişten bu yana birbiriyle anlaşamadığı öne sürülmüştü.

Emmanuel Macron ve Olaf Scholz'un cesaretli ve hırslı olmadığını ifade edilmişti. İki lider arasındaki anlaşmazlığın Ukrayna’daki çatışmanın gidişatına etki edebileceği tahminine yer verilmişti.

Financial Times ise Fransa ve Almanya arasında, Ukrayna’ya askeri yardım konusundaki görüş ayrılıklarının yol açtığı düşmanlığın, Ukrayna’ya silah sevkiyatlarının finansmanı için Avrupa Birliği fonunun oluşturulmasına engel olduğunu öne sürmüştü.

Macron ve Scholz arasında Ukrayna’ya askeri yardım konusunda yaşanan görüş ayrılığının açık çatışma halini almaya başladığı gündemde tartışılan konular arasında yer alıyor.

Almanya, Fransa ve Polonya arasında üçlü format olan Weimar Üçgeni, 1991 Ağustos ayında kurulmuştu. Bu formatın amacı ilk zamanlarda üç ülke arasındaki işbirliğini geliştirmek ve Polonya’nın Avrupa Birliği ve NATO ile yakınlaşmanı sağlamaktı.