ABD, Ürdün'deki üsse yapılan saldırıya misilleme olarak Irak ve Suriye'de hava saldırıları dalgasına başladı

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin, ''masada operasyon seçeneği bulunuyor'' açıklamasında bulunmuştu. ABD'nin İran destekli milis güçlerine saldırıya başladığı yetkililer tarafından aktarıldı.

Geçtiğimiz günlerde Ürdün'deki ABD üssüne drone saldırısı düzenlenmiş, 3 ABD askeri hayatını kaybetmişti. Gelişmeler üstüne Joe Biden, saldırıların arkasında İran destekli milis güçleri olduğunu söylemiş ve ardından arka arkaya gelen haberlerde ABD'nin Irak ve Suriye'de bulunan İran destekli milis güçlerine saldırı düzenleyeceği bildirilmişti. 

Önemli basın kuruluşları Associated Press, Reuters ve NBC News'e göre; ABD, Irak ve Suriye'deki militanları hedef alan bir misilleme hava saldırısı dalgası başlattı.

Reuters, ABD ordusunun dördü Suriye'de üçü Irak'ta toplam yedi konumda 85'ten fazla hedefi vurduğunu ve saldırıların İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun (İDMO) "Kudüs Gücü" adlı uluslararası istihbarat ağını hedeflediğini aktardı.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Operasyon Direktörü Korgeneral Douglas Sims saldırıların başarılı ilerlediğini ve bolca ikincil patlamaya sebep olduklarını söyledi. 

Saldırılarda 4 Şubat itibarıyla yaklaşık 40 kişinin öldürüldüğü aktarıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı sivil toplum kuruluşu, saldırıların gerçekleştiği lokasyonları koruyan 23 kişinin öldüğünü aktardı. 

Irak hükümetinden yapılan açıklamada, ABD uçakları tarafından bombalanan bölgeler arasında Irak güvenlik güçlerinin sivil yerleşim yerlerinin yakınında konuşlandığı yerlerin de bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, ölen 16 kişiye ek olarak 23 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

SURİYE VE IRAK'TAN İLK TEPKİLER

ABD'nin yanıt olarak başlattığı saldırılara Şam ve Bağdat'tan ilk tepkiler geldi. Suriye Savunma Bakanlığı, Washington'un "bariz saldırganlığı"nın sivil ve askeri can kayıplarına sebep olduğunu aktardı.

3 Şubat Cumartesi günü Bakanlık'tan yapılan bir açıklamada, "Suriye topraklarının bir kısmının Amerikan güçleri tarafından işgal edilmesi devam edemez ... Suriye ordusu, terör ortadan kaldırılana kadar teröre karşı savaşını sürdüreceğini ve Suriye topraklarının tamamını terörizm ve işgalden kurtarmaya kararlı olduğunu teyit etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Irak ordusundan gelen açıklamalarda da ülkenin egemenlik alanı içinde kalan saldırıların bölgedeki istikrarı bozabileceği ifade edildi.

Ordu Sözcüsü Tümgeneral Yahya Rasul, "Bu hava saldırıları Irak'ın egemenliğinin ihlali anlamına gelmekte, Irak hükümetinin çabalarını baltalamakta ve Irak'ı ve bölgeyi vahim sonuçlara sürükleyebilecek bir tehdit oluşturmaktadır. Sonuçların Irak ve çevresindeki bölgenin güvenlik ve istikrarı üzerinde ciddi etkileri olacaktır" sözleriyle saldırıların bölgedeki istikrar üzerinde oluşturduğu tehdide dikkat çekti.

Bağdat'taki ABD Maslahatgüzarı Irak Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Irak, topraklarının savaşan ülkeler arasında hesaplaşma ya da güç gösterisi için bir arena olmasını reddettiğini yineledi" ifadelerine yer verildi.

"DEVAMI GELECEK"

ABD Başkanı Joe Biden, saldırıların başladığı gün yaptığı açıklamada, "Yanıtımız bugün başladı. Seçtiğimiz zaman ve yerlerde devam edecek" şeklinde konuşmuştu.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, Biden'ın İDMO'ya yönelik ek eylemler alınması direktifini verdiğini söylemişti. Herhangi bir yerde çatışma istemediklerini ve Tahran'ın da benzer şekilde düşündüğüne inandıklarını aktaran Austin, hiçbir koşulda ABD askerlerine yönelik saldırılara tahammül gösterilmeyeceğini ifade etti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Washington'un Ürdün saldırısından bu yana İran ile direkt temasa geçmediğini ve Irak hükümetinin saldırılardan önce bilgilendirildiğini söyledi.