İran ordu komutanı: ABD ile savaşmak istemiyoruz ancak çatışmadan korkmuyoruz"

Washington, Ürdün'deki üssüne gerçekleştirilen saldırılara yanıt vermeye hazırlanırken İran Devrim Muhafızları Ordusu (İDMO) lideri, ABD ile bir savaş aramadıklarını ancak olası bir savaştan da korkmadıklarını dile getirdi.

İDMO Başkomutanı Tümgeneral Hüseyin Selami, Washington’dan gelen açıklamalara cevap olarak, "Amerikalı yetkililerden İran'ı hedef alan bazı tehditler duyuyoruz. Onlara bizi sınadıklarını ve birbirimizi tanıdığımızı söylüyoruz. Hiçbir tehdidi cevapsız bırakmayız, savaş istemiyoruz ama bundan korkmuyoruz da. Bu bilinen bir gerçektir" dedi.

İran destekli olduğu iddia edilen Irak merkezli “Kataib Hizbullah” örgütü, İran'a yönelik tehditlerin ardından bölgedeki Amerikan üs ve askerlerine yönelik tüm saldırılarını durduracağını açıklamıştı. Bölgedeki diğer örgütlerin de benzer şekilde hareket etmesi bekleniyor.

Kataib Hizbullah örgütü, internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Irak hükümetini utandırmamak için işgalci güçlere karşı askeri ve güvenlik operasyonlarımızı durduruyoruz … İslam Cumhuriyeti başta olmak üzere direnişteki kardeşlerimiz bizim cihadımızın ve askeri operasyonlarımızın özünü bilmiyor. Bizi birçok kez Irak ve Suriye'de Amerikalılarla gerginliği arttırmamamız konusunda uyardılar. Milislerimize, kendilerine ABD’den bir saldırı yönelmesi halinde geçici olarak pasif savunma modunda kalmaları emredildi" ifadelerine yer vermişti.

Washington, 3 askerinin ölmesiyle sonuçlanan saldırıya "ciddi bir karşılık" vereceğini belirtmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Ürdün'deki üsse saldıranın hangi örgüt olduğunu tam olarak bilmediklerini ancak İran destekli olduklarına inandıklarını aktarmış, Tahran ile bir çatışmaya girmek istemediklerini belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden da örgütlere verilecek karşılığa karar verildiğini söylemiş ancak yanıtın boyutunu açıklamamıştı. Biden da Kirby’ye benzer olarak Orta Doğu’da bir savaşa daha ihtiyaç olmadığını ifade etmişti.