Norveç’te hükümet savunma harcamalarında artışa gidiyor

Norveç merkez sol hükümeti, 5 Nisan Cuma günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki 12 yıl içerisinde savunma harcamalarında yaklaşık 600 milyar kronluk (56 milyar dolar) tarihi bir artış planladığını açıkladı.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Ortaya çıkan güvenlik ortamında amaca uygun bir savunmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Gahr Store, “Güvenlik ortamımız kötüleştikçe, savunma ve hazırlık için daha fazla harcama yapmamız ve daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor” dedi ve iki partili hükümetinin 2036 yılına kadar toplam 1.624 trilyon kron (152 milyar $) harcamak istediğini sözlerine ekledi.

NATO üyesi Norveç’in diğer gelişmelerin yanı sıra, en az beş yeni fırkateyn ve denizaltı ile birlikte ilk uzun menzilli hava savunma sistemini satın almak ve orduyu bir tugaydan üç tugaya genişletmek istediği belirtiliyor.

Norveç Maliye Bakanı Trygve Slagsvold Vedum, bu artışın “halkın kamu hizmetlerinde kesinti olmadan” gerçekleşeceğini ve önerilen harcamanın Norveç’te iş ve yatırım alanı açacağını belirtti.

Gahr Store, “Norveç’in ve NATO’nun kimse için bir tehdit olmadığını” söyledi. Ancak herhangi bir savaş veya kriz durumunda ülkesinin ve NATO’nun kendisini korumayabilme potansiyelinin olması gerektiğini belirtti.