NATO tarafından görevlendirilen Türk birlikleri Kosova'ya ulaştı

Kosova’nın kuzeyinde yaşanan çatışmaların ardından NATO’nun talebi üzerine görevlendirilen Türk birliklerinin Kosova’ya ulaştıkları açıklandı.

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) tarafından yapılan açıklamada, Türk birliklerinin bölgede daha önce konuşlandırılan İtalyan birliklerinin yerine geçeceği bildirildi.

KFOR tarafından yapılan açıklamada, “Türk birliğinin konuşlandırılması, KFOR'un Kosova'da yaşayan tüm toplulukların yararına güvenli, emniyetli bir ortam ve hareket özgürlüğünün her zaman tarafsız olarak sağlanmasına devam etme yönündeki kararlılığını yansıtmaktadır” denildi.

Kosova’nın kuzeyinde Mayıs-Haziran 2023’te çıkan çatışmalarda onlarca KFOR askeri yaralanmış ve hastaneye kaldırılmıştı.

Çatışmaların zirvesi, 24 Eylül 2023’te bölgedeki Banjska köyünde yaşanmış ve silahlı Sırp grubun, Kosova polisine saldırması sonucunda başlayan ve gün boyu devam eden çatışmalarda 1 polis memuru ve 3 saldırgan öldürülmüştü.

Yaşanan olayların ardından KFOR, bölgedeki varlığını ve devriye faaliyetini artırma kararı almıştı.

Güvenlik ve istikrarı yeniden sağlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı gereğince, 12 Haziran 1999 tarihinde Kosova’da göreve başlayan KFOR’da, NATO üyesi olan 21 ve NATO üyesi olmayan 6 ortak ülke olmak üzere 27 ülkeden 4 bin 500’ün üzerinde uluslararası askeri personel görev alıyor.

Türkiye, 10 Ekim 2023’te KFOR’un komutasını 1 yıllığına devralmıştı.