Sırbistan’dan Kosova’nın ‘yalnızca Euro’ para politikasına tepki

Kosova, Sırp dinarını yasaklayarak, 1 Şubat'tan itibaren Euro'nun tek yasal para birimi olarak kalmasını duyurdu.

Kosova'nın, sadece Euro'yu resmi para birimi olarak kabul edeceğini açıklaması ve buna karşılık Sırp nüfusunun, özellikle Kosova'nın kuzey bölgelerinde Sırp dinarını kullanmaya devam etmesi, Sırbistan ile gerginliklerin yeniden tırmanmasına neden oluyor.

Kosova Merkez Bankası'nın geçen hafta duyurduğu Nakit İşlemleri Yönetmeliği, sahte para ve mali suçlarla mücadele amacı güdüyor ve ülkede sadece Euro'nun yasal ödeme aracı olarak geçerli olacağını belirtiyor. Ancak, Sırp çoğunluğa sahip bazı belediyelerde, Sırpların hala dinarı tercih ettiği görülüyor.

Kosova, 1998-1999 Kosova Savaşının ardından 2002 yılında Euro'yu resmi para birimi olarak benimsemişti. Ancak, Sırp nüfusunun bulunduğu bölgelerde, özellikle bankalar, okullar ve hastaneler gibi Sırp sistemine bağlı kurumlar, hala dinarı kullanmaya devam ediyor.

Sırp Listesi adlı siyasi grup, Priştine'nin yeni düzenlemesine tepki göstererek, Sırpların sınır dışı edilmesi anlamına gelebileceğini ve Sırp halkının hayatta kalmasını tehdit ettiğini iddia ediyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de, dinarın yasaklanmasına karşı çıkarak, bu konuda tüm araçları kullanacaklarını vurguluyor ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i durumu engellemek için yetkilerini kullanmaya çağırıyor.

Öte yandan Avrupa Birliği, Kosova'nın bu kararını değerlendiriyor ve ilişkilerin normalleşmesine zarar verebilecek eylemlerden kaçınılmasını istiyor. AB sözcüsü Peter Stano, tarafları AB'nin kolaylaştırdığı diyalog çerçevesinde konuyu ele almaya çağırıyor, ancak resmi para birimi konusunun henüz müzakerelere dahil edilmediğini belirtiyor.