Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle 23 bin kişinin kayıp olduğu duyuruldu

Ukrayna'daki savaş kaosunda kaybolan 23 bin kişiye ne olduğunu bulmaya çalıştığını duyuran Uluslarası Kızılhaç Komitesi, bu kişilerin yakalanıp yakalanmadıklarını, öldürülüp öldürülmediklerini tespit etmeye çalıştığını bildirdi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ikinci yılına girerken Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından çarpıcı bir veri ortaya atıldı.

Kızılhaç, Ukrayna'daki savaştan dolayı 23 bin kişinin kaybolduğunu açıkladı. Komite, bu kişilerin yakalanıp yakalanmadıklarını, öldürülüp öldürülmediklerini ya da evlerinden kaçtıktan sonra irtibatın kesilip kesilmediğini tespit etmeye çalıştığını bildirdi.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinden kısa bir süre sonra Kızılhaç, Merkezi İzleme Ajansı (CTA) bünyesinde çatışmanın her iki tarafındaki kayıpları aramak üzere özel bir büro oluşturmuştu.

CTA büro şefi Dusan Vujasanin yaptığı açıklamada, "Sevilen birine ne olduğunu bilmemek dayanılmaz bir durum, sürekli ıstırap içinde yaşayan binlerce aile var. Ailelerin yakınlarına ne olduğunu bilmeye hakları olmalı" diye konuştu.

Kızılhaç, son iki yıl içinde hem Rusya hem de Ukrayna'dan kayıp yakınlarını arayan çaresiz aile üyelerinden 115 binden fazla telefon görüşmesi, online talep, mektup ve yüz yüze ziyaret aldığını kaydetti.

Ocak ayı sonu itibariyla kuruluş ve ortaklarının 8 bin aileye bilgi sağlanmasına yardımcı olduğu belirtildi.