Macar hükümeti, İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili Budapeşte'ye giden ABD'li yetkililerle görüşmedi

Macar hükümeti üyeleri, İsveç’in NATO üyeliğini görüşmek için Budapaşte’ye giden ABD’li heyet ile görüşmeyi reddetti.

NATO ve dış politika uzmanlarını da barındıran bir ABD Kongre heyeti, geçtiğimiz hafta sonu İsveç’in ittifaka üyeliği ile ilgili temaslarda bulunmak için onay vermeyen tek üye Macaristan’a gitmişti.

Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, yaptığı açıklamada, bu ziyaretten memnun olduğunu ancak egemen bir ülke olan Macaristan’ın baskılarla kararının değişmeyeceğini açıkladı.

Szijjártó, “Buraya gelmelerinden memnunuz çünkü liberal Amerikan medyasında Macaristan hakkında okudukları her şeyin apaçık bir yalan olduğunu kendileri de görebilirler” açıklamasında bulunmuştu.

Senatör Jeanne Shaheen, hükümet üyelerinin heyetin görüşme talebine olumsuz yanıt vermelerini “hayal kırıklığı” olarak niteledi.

Shaheen, Macar Parlamentosu yeniden toplandığında İsveç’in başvurusunun onaya sunulması konusunda “umutlu ve iyimser” olduğunu söyledi.

Heyetin hazırladığı ortak karar tasarısı, Viktor Orbán hükümetine Stockholm’ün NATO üyeliği önündeki engelleri kaldırma çağrısında bulunuyor.

Dokümanda ayrıca Macaristan’ın bu konuda NATO üyelerine uymadığı, “başvuruyu onaylayan son ülke olmama taahhüdünü yerine getirmediği ve Avrupa'da barış ve istikrar için kritik bir anda Atlantik ötesi güvenliği tehlikeye attığı” ifade edildi.

Orbán, Budapeşte’de gerçekleştirdiği ulusa sesleniş konuşmasında bahar oturumunun başlangıcıyla İsveç’in başvurusunun onaylanacağını duyurmuştu.