ABD Kongresi'nden bir heyet Macaristan'a gidiyor

İsveç’in NATO’ya üyeliğinin tamamlanması için Macaristan’ın onayı beklenirken ABD Kongresi’nden bir heyet bu konuyu da gündeme alacak bir görüşme için Budapeşte’ye gidecek.

18 Şubat Pazar günü gerçekleşeceği bildirilen ziyaretin “NATO ve Macaristan'ın karşı karşıya olduğu stratejik konulara odaklanan bir görev” amacını taşıdığı aktarıldı.

ABD’de temsil edilen iki partinin üyelerinden oluşacak bu heyetin, Washington’un kendisi ve ittifak için “güvenlik sorunu” olarak nitelediği İsveç’in NATO üyeliği konusunu gündeme getireceği öngörülüyor.

Delegeler arasında Senato NATO Gözlemci Grubu eş başkanları Senatör Jeanne Shaheen ve Senatör Thom Tillis ile Senatör Chris Murphy ve Senatör Chris Van Hollen'in bulunacağı aktarıldı. Bu dört senatörün de Dış İlişkiler Komitesi ve Tahsisatlar Komitesi üyeleri olduğu belirtildi.

Stockholm’ün başvurusuna onay vermeyen tek ittifak ülkesi olan Macaristan’da hükümet, İsveç’in katılımına onay verdiğini belirtse de meclise gelen önerge henüz kabul edilmedi.

İsveç, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından 3 ay sonra, Mayıs 2022’de, NATO’ya üye olmak için harekete geçmişti.

Macaristan’ın yaklaşık 2 yıldır onay için gerekli işlemleri yapmaması, Washington-Budapeşte hattında kırılmalara yol açmıştı.