Kolombiya ordusu, FARC'a yönelik operasyonlarına devam ediyor

Kolombiya ordusu, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyelerine yönelik operasyonlara devam ediyor. Kolombiya ordusu tarafından tarafından yapılan operasyonlarda 3 kişi öldürülürken 12 kişi de yakalandı.

Tolima yönetim bölgesine bağlı Chaparral kasabası çevresinde operasyonlarına devam eden Kolombiya ordusu, FARC’ın eski üyelerinden oluşan Estado Mayor Central (EMC) üyeleriyle çatıştı. Çatışmada 3 EMC üyesi öldürülürken, 12 kişi gözaltına alındı.

Ordudan konuya yönelik yapılan açıklamada, EMC liderlerinden Ismael Ruiz'in yerinin tespit edildiği ve operasyonların "kararlılıkla" sürdürüldüğü açıklandı.

Yerel basında paylaşılan habere göre, ordu ile EMC üyeleri arasındaki çatışmalar nedeniyle bölgede yaşayan çok sayıda kişi evini terk etti. 

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ateşkes görüşmelerini askıya aldığı eski FARC liderlerinden Ivan Mordisco'nun 22 Mart'ta yakalanması için orduya talimat vermişti. Cauca yönetim bölgesine bağlı Torbio kasabasında EMC'nin 16 Mart'ta yerli liderlere düzenlediği saldırıda, bir toplum lideri hayatını kaybetmiş ve 3 kişi de yaralanmıştı.

FARC ile 50 yıldan fazla süren çatışmaların bitmesini sağlayan barış anlaşması, dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile eski FARC lideri Rodrigo Londono arasında başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016'da imzalamıştı.

"Ivan Mordisco" ismiyle bilinen Nestor Gregorio Vera'nın yönettiği EMC mensupları da Kasım 2016'da devletle imzalanan barış anlaşmasına hiç katılmamış ve saldırılarına devam etmişti.

Ülke basınına göre 2 bin 180'i silahlı olmak üzere 3 bin 500'den fazla üyeye sahip EMC, Venezuela ve Ekvador'un yanı sıra Kolombiya'nın batı, orta ve doğusunda varlık göstererek uyuşturucu, kaçakçılık ve haraç gibi yollarla finansman sağlıyor.