Kolombiya'da hükümet ve FARC arasında ateşkes askıya alınmıştı: Eski FARC lideri hakkında yakalama kararı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Kolombiya Devrimci Sİlah Güçleri (FARC) liderlerinden Ivan Mordisco’nun yakalanması için orduya talimat verdi.

Kolombiya’da hükümet ile silahlı örgüt arasında ateşkesin askıya alınmasının ardından örgüt liderlerinden Ivan Mordisco’nun yakalanması için orduya talimat veren Cumhurbaşkanı Petro, “Ivan Mordisco'nun öldürülmesi değil, canlı ele geçirilmesini istiyorum. 2022 başkanlık seçimlerinde güya bana destek vermişler. Bu iddiaların aydınlatılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Kendisinin de eski bir militan olduğunu dile getiren Petro, 30 yıl önce silahları bıraktıklarını ve barış sözünü yerine getirdiklerini belirtti.

EMC üyesi silahlı kişileri tehdit eden Cumhurbaşkanı Petro, "Artık nasıl karar vereceğinizi bilmeniz gerekiyor. Ya Pablo Escobar'ın yolundan gidersiniz, o zaman da devlet karşınıza çıkar, ya da halka hizmet yoluna girersiniz" ifadelerini kullandı.

Cauca yönetim bölgesine bağlı Torbio kasabasında 16 Mart Cumartesi günü yerli liderlere saldıran EMC, bir toplum liderinin ölümüne 3 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Olayın ardından hükümet saldırıya tepki göstermiş ve EMC ile yürütülen ateşkes görüşmelerini askıya aldığını duyurmuştu.

FARC ile 50 yıldan fazla süren çatışmaları bitiren barış antlaşması, dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile eski FARC lideri Rodrigo Londono arasında, başkent Bogota'daki tarihi Colon Tiyatrosu'nda 24 Kasım 2016'da tarihinde imzalanmıştı.

Devlet ile FARC arasındaki barış anlaşmasına rağmen örgütle ters düşen bazı eski komutanlar ve FARC üyeleri, silahlı eylemlerine devam edeceklerini açıklamıştı.

EMC üyeleri de Kasım 2016'da devletle imzalanan barış antlaşmasına katılım göstermemiş ve saldırılarını sürdürme kararı almıştı.