KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Guterres ile görüşmesinin ardından önemli açıklamalarda bulundu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs adasının son dönemde bir alevlenme içinde olduğunu ve iki tarafın da gerilimi artıracak adımlardan uzak durması gerektiğini söyledi. Tatar, Kıbrıs’ta yapılacak bir anlaşmanın iki tarafın onayıyla olması gerektiğini belirtti.

KKTC lideri Ersin Tatar, son dönemde Kıbrıs’ta yaşanan gelişmeler hakkında önemli hakkında açıklamalarda bulundu. Kuzey Kıbrıs lideri, Türkiye’nin Kıbrıs için tek devletli çözümü kabul etmeyeceğini ve adada yaşanan gerilimlerin Gazze ve Ukrayna’da gerçekleşen çatışmalara benzer bir ortam yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tatar’ın uyarısı, uzun yıllardır iki taraf arasında devam eden çatışmayı çözmeye yönelik çabaların ortasında, New York'ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yapacağı görüşme öncesinde geldi.

Adada yaşanan gerilimlere dair uyarılarda bulunan Tatar, "Kıbrıs’ta tek bir Türk askerini vurursanız 10 bin asker sahaya iner. Herkes sakin ve mantıklı hareket etmeli. Kıbrıslı Türkler yalnız değildir. Arkamızda 85 milyon Türk var ve onlar sadece 40 mil uzaktalar.Gazze’de ve Ukrayna’da yaşananlara bakın. İnsanlar adada yaşanan gerilimden ve alevlenmeden endişeleniyor” şeklinde konuştu.

Uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Yeniden birleşerek ortak bir yaşam rüyasını gerçekleştirmek için hiçbir çabadan kaçınmayacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Tarafların bu açıklamaları, adada eski sömürge gücü olan Britanya'nın yanı sıra müzakereler için iki tarafı bir araya getirmek için onlarca yıldır çaba harcayan BM, ABD ve AB tarafından destekleniyor.

WASHİNGTON ÜZERİNDEN GUTERRES İLE TEMASLAR

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk tarafının talebi üzerine Genel Sekreteri’nin kendilerine verdiği randevunun ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelerek Kıbrıs sorununda gelinen son aşamayı değerlendirme fırsatı bulduklarını belirtti.

Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyit edilmesi ile ancak müzakere masasına geçilebileceğini vurgulayan Tatar, Kıbrıs Türk tarafının sürdürdüğü ve Türkiye’nin de desteklediği bu politikanın sonuna kadar devam edeceğini açıkladı.

Adada yaşanan sorunlar hakkında Guterres ile temaslar bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Ambargo ve izolasyonların sürdüğü bir dönemde bizleri baskı altına alarak müzakere masasına zorlayacaklarını düşünürlerse bunun yanlış olacağını, bunu kabul etmeyeceğimizi, yeni bir siyaset sürdürmekte olduğumuzu ifade ettik. Dolayısıyla beklentilerimiz yerine gelmeden bizlerin bir müzakere sürecine girmemizi kimsenin beklememesi gerektiğini kendisiyle paylaştık” şeklinde konuştu.

BM Genel Sekreteri Guterres’in de Kıbrıs Türk tarafının tutumuna saygı duyduğunu, zorlama ile hiçbir sürecin başlamayacağını ifade ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar,  Kıbrıs Türklerinin haklarının kabul edilmesi ile ancak bir noktaya varılabileceğini Guterres ile paylaştıklarını bildirdi.

Genel Sekreter ile yaptığı görüşmeyi “olumlu” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Tatar’ın değerlendirmeleri şu şekilde:

Bizim açımızdan olumlu bir toplantı olmuştur çünkü Rum tarafında, Genel Sekreterin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın buradaki çalışmaları dolayısıyla bir süreç başlıyormuş gibi bir algı yaratılmaktadır. Buna son vermek, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelindeki yeni siyasetimizin teyidi ile ancak yeni bir sürecin başlayabileceğini ve Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa iki devletin işbirliği ile olabileceğini aktardık. Türkiye Cumhuriyeti ile, Doğu Akdeniz’deki önemli gelişmeler doğrultusunda, Kıbrıs’ta artık bir anlaşma olacaksa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti bağımsız bir devlet olarak bu anlaşmanın bir parçası olması gerekiyor. Bu anlayışımızda ısrarcı olduğumuzu ve asla geri dönmeyeceğimizi ifade ettik

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM MASADA

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs adasında yaşanan krizlerin ortadan kalkması için tek seçeneğin KKTC’nin bağımsız bir devlet olarak kabul edildiği iki devletli bir çözüm olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar aynı zamanda Azerbaycan, Pakistan ve Bangladeş devletlerinin yakın bir zaman içerisinde KKCT’yi bağımsız bir ülke olarak tanıyabileceğini iddia etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 7 Nisan Pazar günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Aliyev'i arayan Tatar, Azerbaycan Milli Meclisinde Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Parlamentolar Arası İlişkiler Çalışma Grubu'nun kurulması dolayısıyla teşekkürlerini iletti.

Aliyev, parlamentolar arası çalışma grubunun Azerbaycan ile KKTC arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkıda bulunacağını belirtti.

KKTC’yi bağımsız bir ülke olarak tanıma iddiaları ile gündeme gelen Azerbaycan, Pakistan ve Bangladeş’in Türkiye ile siyasi ve ekonomik olarak iyi ilişkiler içinde bulunması da dikkat çekiyor.