Gazze'ye giden ilk yardım gemisi pilot proje kapsamında Kıbrıs limanından ayrıldı

Gazze'ye denizden yardıma izin verilmesinin ardından İspanyol bir STK'ya ait kurtarma gemisi Open Arms, 12 Mart'ta Larnaka Kıbrıs'tan Gazze'ye insani yardım taşımak üzere yola çıktı.

Gazze'ye yaklaşık 200 ton yiyecek götüren İspanyol bir STK'ya ait kurtarma gemisi Open Arms, kıtlığın eşiğindeki halka yardım amacı ile yola çıktı. Yeni bir deniz yolu açarak, pilot proje kapsamında bugün erken saatlerde Kıbrıs'taki limandan ayrıldı.

Yardım gemisi Open Arms, un, pirinç ve protein içeren bir mavnayı çekerek Kıbrıs'ın Larnaka limanından ayrılırken görüldü.

Çoğunluğu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından finanse edilen yardım, ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) tarafından organize edildi. İspanyol yardım kuruluşu Proactiva Open Arms da geminin tedarikini sağlıyor.

WCK kurucusu Jose Andres ve İcra Kurulu Başkanı Erin Gore yaptıkları açıklamada, "Amacımız sürekli olarak Gazze'ye doğru giden milyonlarca yemekle dolu tekne ve mavnalardan oluşan bir deniz yolu oluşturmaktır" dedi.

Görev eğer başarılı olursa, Hamas'ın Filistin bölgesinin kontrolünü ele geçirmesinin ardından 2007'de Gazze'ye uygulanan İsrail deniz ablukasının ilk kez hafifletilmesinin sinyali verilecek.

Gazze'deki insani kriz giderek umutsuz hale gelirken, uluslararası örgütler yardım sağlamak için alternatif yollar bulmaya çalışıyor.

Kıbrıs hükümeti, deniz koridorunun yardımın ihtiyaç duyulan yere ulaştırılması konusunda hızlı bir çözüm sunduğunu söyledi. 

Kargolar, İsrail'den gelen personelin de dahil olduğu bir ekip tarafından Kıbrıs'ta güvenlik denetimlerine tabi tutulacak. Böylece yardım teslimatlarındaki olası aksaklıkları ortadan kaldırma amacı ile son boşaltma noktasında tarama yapılmasına gerek kalmayacak.