BM Kıbrıs sorununu çözme çabalarını yoğunlaştırıyor: Guterres yeni elçi atadı

Kıbrıs’taki BM Özel Temsilcisi Colin Stewart, Kıbrıs Adası sorununun çözülmesi için az bir zamanın kaldığını ifade etti.

Yerel sivil toplum kuruluşlarına konuşan Stewart, “Ne kadar küçük olursa olsun elimize geçen fırsatları değerlendirmeliyiz. Önümüze başka bir fırsat çıkıp çıkmayacağını bilmiyoruz. Hepinizin ne kadar çok çalıştığınızı ve ne kadar yorgun olduğunuzu biliyorum ama ya şimdi ya da asla. Bu, tüm çabalarınızı, bir şeyleri çözüme ulaştırmak için harcama zamanıdır” açıklamasında bulundu.

Stewart, geçtiğimiz ocak ayında BM Genel Sekreteri António Guterres’in deneyimli bir diplomat olan María Ángela Holguín Cuellar’ı şahsi Kıbrıs elçisi olarak görevlendirmesini de “iyi bir şans” olarak değerlendirdi.

Cuellar, müzakerelere geri dönülmesi için koşulların uygun olup olmadığını denetlemek için GKRY Başkanı Nikos Christodoulides ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşmüştü. Tatar, KKTC’nin bağımsızlığı tanınmadığı takdirde görüşmelerin yeniden başlamayacağını bildirdi.

Eski Kolombiya Dışişleri Bakanı olan Cuellar, Kolombiya’da hükümet ile isyancı örgütler arasındaki görüşmeleri de yürütmüştü. Deneyimli diplomat, tecrübelerini Kıbrıs’ta uygulamaya koymayı umduğunu belirtti.