İtalya Yargıtayı'nın verdiği karar faşist selamı tartışmasını sonlandırdı

İtalya’da faşist selamı tartışmaları sürerken ülkenin en üst temyiz mahkemesi, bu jestin “faşist partinin dirilmesi” riski barındırmayan ve toplumsal düzeni bozmayacak bağlamlarda yapılabileceğine hükmetti.

İtalya Yargıtayı, “Roma selamı” olarak da bilinen faşist selamını vermenin sadece toplumsal düzeni bozma ve yasaklı faşist partinin yeniden kurulmasına yol açma ihtimali taşıdığında suç sayılacağını açıkladı.

18 Ocak Perşembe günü kararını açıklayan Yargıtay, 2016 yılında Milano'da düzenlenen bir anma etkinliği sırasında selam veren sekiz aşırı sağcı kişi hakkında ikinci bir temyiz davası açılmasına hükmetti.

Sanıklardan ikisinin avukatı Domenico Di Tullio, İtalyan basınına yaptığı açıklamada, “Yargıtay’ın kararı, Scelba yasasının 5. maddesinde öngörüldüğü üzere faşist partinin yeniden inşasına yönelik somut bir tehlike ya da Mancino yasasında öngörüldüğü üzere ırk ayrımcılığı ve şiddete yönelik somut amaçlar olmadıkça Roma selamının suç olmadığını ortaya koyuyor" dedi.

Bu karar, bu jestin geçtiğimiz günlerde Roma’daki bir mitingde yapılması ve ülke çapında tartışmalara sebep olmasının ertesinde geldi.

Aşırı sağcı Casapound partisi Yargıtay’ın bu kararını memnuniyetle karşılayarak bu hareketi yapmaya devam edeceklerini bildirdi.