İsveç Dışişleri Bakanı Billström: "Taahhütlerimizi yerine getireceğiz"

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, ülkesinin Üçlü Muhtıra’da yer alan terörle mücadeleye yönelik taahhütleri yerine getireceklerini söyledi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, başkent Stockholm’de Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Basın Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısının ardından soruları yanıtladı.

NATO anlaşması çerçevesinde İsveç’in terör örgütlerine yönelik aldığı önlemlere ilişkin sorulara cevap veren Billström, İsveç’in Türkiye ile güvenlik anlaşmasına imza atması konusunda anlaştığını vurguladı.

Billström, “Türk parlamentosu İsveç'in NATO'ya katılımını onayladı. Taahhütlerimizi elbette yerine getireceğiz. Zaten iletişim halindeyiz” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştüğünü belirten Billström, "Söz konusu organın ilk toplantısını düzenleyerek güvenlik anlaşması üzerinde ilerlemeye hazırız. Madrid'deki NATO zirvesinde İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında oluşturulan kalıcı ortak mekanizmayı da sürdüreceğiz. Bu mekanizma kalıcı olduğu için sağlam kalacaktır" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına yönelik soruya da cevap veren Billström, "Elbette NATO ittifakını güçlendiren her şey memnuniyetle karşılanır. Türk Hava Kuvvetlerinin geliştirilmesi de elbette bu yönde atılmış bir adımdır" şeklinde konuştu.

"MACARİSTAN’IN AYNI KARARI ALACAĞINA İNANIYORUZ"

Billström, İsveç'in NATO üyeliğini henüz onaylamayan Macaristan ile görüşmelere de değindi ve TBMM'nin İsveç'in NATO'ya katılımına onay verdiğini hatırlattı.

Billström, "Macaristan parlamentosunun da bunu yapmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye dahil bu adımları atan tüm üye devletlerin desteği için teşekkürlerini ileten Billström, "Teşkilatın yeni bir üyesi olarak bunu memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Billström, "İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban arasında bir mektup alışverişi oldu, bu konuda sonuç ne olacak, göreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.