Almanya ve Fransa'ya baskı: Uluslararası STK'lar İsrail'e silah satışı konusunda dava açtı

Pek çok uluslararası STK, İsrail'e silah ihracatı ve Gazze'de savaş suçları işlemiş olabileceği sebebi ile batılı ülkelere dava açmaya hazırlanıyor. İsrail'in, Gazze'de soykırım yapmasına yardımcı olan Fransa ve Almanya'da yargılanacak ülkeler kategorisine alındı.

Fransa ve Almanya'nın İsrail'e silah satışları bu hafta yasal işlemlerle darbe aldI.

Araştırma kuruluşu Disclose'un haberine göre, Paris'te Uluslararası Af Örgütü Fransa ve Attac'ın da aralarında bulunduğu 11 STK, Fransa'nın İsrail'e silah sevkiyatını durdurması için dava açtı.

Almanya'da İnsan Hakları Avukatları, Berlin İdare Mahkemesi'nden Alman hükümetinin İsrail'e 3 bin tanksavar silahı gönderme kararının askıya alınmasını talep etti.

Her iki olayın da temelinde insan hakları ihlalleri ve Gazze'de sivillerin hedef alınması yer alıyor.  

Geçtiğimiz ay Disclose ve Marsactu, Paris'in ekim ayında İsrail'e, Gazze'de kullanılabilecek makineli tüfek yedek parçalarını sattığını bildirmişti.

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sebastien Lecornu gazetecilere verdiği yanıtta, bunun yalnızca diğer müşterilere yeniden ihracata yönelik bir lisans olduğunu belirtti.

"DAVALAR SIRA İLE AÇILMAYA BAŞLADI"

Geçtiğimiz hafta STK'lar Paris idare mahkemesine üç farklı dava açtı.

Bunlardan biri, özellikle ML3 olarak bilinen mühimmat ve fünye yerleştirme cihazları için silah ihraç lisansına odaklanıyor. Bir diğeri, silah nişangahları, bombardıman hesaplayıcıları (ML5) ve kızılötesi veya termal görüntüleme ekipmanlarınyönelik yaklaşık 20 diğer silah ihracat lisansının askıya alınmasını istiyor.

Üçüncüsü ise İsrail'e hem silahlar hem de çift kullanımlı mallar için tüm ihracat lisanslarının askıya alınmasını talep ediyor.

Mahkeme davaları, aralarında İngiltere ve Almanya'nın da bulunduğu Batılı ülkelerin, Gazze Şeridi'nde çatışmaların dozunu artıran İsrail hükümetine silah satışını durdurması yönünde artan baskı altında olduğu bir dönemde geldi.

Kanada, İspanya ve Belçika artık İsrail'e silah göndermeyeceklerini açıklarken, Hollanda mahkemesi F-35 savaş uçağı parçalarının sevkiyatını yasakladı.