İsrail'in gündeminde İran'a verilecek yanıt var: Tel Aviv çeşitli senaryolar üzerinde duruyor

İran'ın onlarca İHA ve seyir füzesi ile İsrail'i ilk kez doğrudan hedef almasının ardından Tel Aviv'in bu saldırılara yanıt verip vermeyeceği tartışılıyor. İsrail ordusu tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtirken, ABD bölgesel bir savaşa neden olabilecek büyük bir saldırı istemediğini açıklıyor. Peki, İsrail İran'ın saldırına nasıl bir yanıt verebilir?

İsrail, 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına bir saldırı gerçekleştirmiş ve Devrim Muhafızları'nın üst düzey isimleri bu saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

İran ise konsolosluk binasına yapılan saldırıya yanıt olarak İsrail'e onlarca İHA ve füze göndermişti.

İran'ın misilleme saldırılarının ardından uluslararası kamuoyunda İsrail'in yanıt verip vermeyeceği tartışılıyor.

İsrail'de dün gece bir araya gelen savaş kabinesi, İran'a nasıl bir yanıt verileceği konusunu ele aldı. Saatler süren toplantıda İran'a kesin olarak yanıt verilmesine karar verildiğini belirten İsrailli yetkililer, bunun yöntemi ve zamanlamasıyla ilgili tartışmalar olduğunu dile getirdi.

Bazı savaş kabinesi üyeleri Tahran'a hemen yanıt verilmemesi ve yalnız hareket edilmemesinden yana olduğunu ifade ediyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise saldırı ve savunma alanında tüm seçenekleri değerlendirdiklerini açıkladı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun bugün savaş kabinesi üyelerini yeniden toplaması bekleniyor. Toplantıda, İran'a verilecek yanıt konusunda muhtemel senaryolar ele alınacak.

ABD BÖLGESEL BİR SAVAŞ İSTEMİYOR

ABD'de Joe Biden yönetimi, İsrail'in çok sert bir yanıt vermesini istemiyor. Biden yönetimi, Tel Aviv'in vereceği bir yanıt sonrası İran ile doğrudan bir savaş yaşanabileceğini düşünüyor.

Joe Biden, İran'a yönelik bir karşı saldırıda ABD'nin İsrail'in yanında yer almayacağını söylüyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ise Washington'un İsrail'in kendisini savunmasına yardım etmeye devam edeceğini ancak savaş istemediğini dile getirdi.

ABD'li bir yetkili, Biden'ın Netanyahu ile telefon görüşmesinde, "gerilimin tırmanması riskinin dikkatlice düşünülmesi ve konuya stratejik açıdan yaklaşılması gerektiğini söylediğini" kaydetti.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Said İravani, İsrail'in Tahran'ın ikinci misillemesinin ne olacağını bildiğini söyledi.

"İsrail, askeri karşılık vermemeli" şeklinde konuşan İravani, SKY News televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bence bu sadece tehdit, boş söz. Eylem değil. İkinci misillememizin ne olacağını biliyorlar. Bir sonrakinin daha belirleyici olacağının farkındalar" şeklinde konuştu.

İsrail'in önümüzdeki günlerde İran'a zarar verecek bir yanıt vermesi bekleniyor. Ancak bu yanıtın bölgesel bir savaşa neden olacak boyutta olmayacağı öngörülüyor.

İsrail, İran'ın Irak ve Suriye'deki askeri bir tesisine saldırıda bulunabilir.

Bir diğer seçenek ise İsrail'in İran'a yönelik siber saldırıda bulunması.