İsrail, Gazze'nin en büyük ikinci kenti Han Yunus'un kuşatıldığını açıkladı

İsrail, Gazze’nin en büyük ikinci kenti olan Han Yunus’un kuşatıldığını açıkladı.

İsrail, üst düzey Hamas yöneticilerinin bu kentin altındaki tünellerde rehinelerle birlikte saklandığını öngörüyor. Bu bölgede yaşayan insanlar, Han Yunus’tan Akdeniz sahiline giden son yolun İsrail tankları tarafından kapatıldığını söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bölge hastanelerinin etrafında çatışma sesleri olduğunu ve hastaneye saldırı düzenlendiğinden endişe duyduklarını açıkladı.

Filistin Kızılayı ise Al-Amal Hastanesi yakınlarında İsrail’e ait bir İHA tarafından düzenlenen saldırıda bir sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Diğer yandan İsrail ordusu ise 22 Ocak Pazartesi günü 24 askerini kaybettiğini duyurdu. Ordu ayrıca bu günü 7 Ekim’den bu yana en fazla kayıp verilen gün olarak açıkladı.

İsrail ordusu, 7 Ekim’deki Hamas saldırısının ardından ilk olarak Gazze’nin kuzeyine girdi ve o bölgedeki sivil insanların güneye göç etmesi gerektiğini açıkladı. Ordu daha sonra bir operasyon düzenleyerek Gazze’nin güneyine de girdi.

Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentinde ise kuzeyden kaçan yüz binlerce kişi bulunuyor.

Daha önce Han Yunus’un merkezine girmelerinin birkaç gün alacağını söyleyen İsrail ordusu, haftalardır bu bölgede güçlü bir dirençle karşı karşıya.

İsrail ordusu, Han Yunus’un Batı kesiminde yaşayan insanların güvenlikleri için Akdeniz sahilindeki al-Mawasi bölgesine gitmesi gerektiğini açıklasa da bölge halkı yolun İsrail tankları tarafından kapatıldığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki durumun tam anlamıyla “dehşet verici” olduğunu ve “böylesi bir yıkımın tarihte görülmediğini” vurgulayarak ateşkes çağrısını yineledi.

Geçtiğimiz günlerde İsrail’in iki aylık bir ateşkes kararı alınarak rehinelerin ve Filistinli tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılmasına yönelik bir teklifinin olduğu iddia edilmişti.

İsrail tarafı bu haberleri yalanlamasa da Hamas yalnızca kalıcı bir ateşkesin müzakere edilebileceğini söyleyerek bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurmuştu.