İsrail basını, Netanyahu'nun Gazze'deki esirlerin serbest bırakılmasına yönelik anlaşmayı reddettiğini duyurdu

İsrail basını, Başbakan Netanyahu’nun Gazze’deki esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin olarak imzalanması planlanan anlaşmayı reddettiğini duyurdu. İsrail ordusuna göre Gazze Şeridi’nde 136 İsrailli esir bulunuyor.

İsrail basını, Tel Aviv hükümetinin Gazze Şeridi’nde bulunan İsrailli esirlerin serbest bırakılması amacıyla Hamas ile yeni müzakerelere başlaması yönünde bir teklif gündeme getirdiğini ancak Başbakan Benjamin Netanyahu’nun bu teklifi reddettiğini paylaştı.

İsrailli özel televizyon kanalı Kanal 13’ün haberinde, isimleri paylaşılmayan İsrailli bakanların son dönemde Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin kapsamlı bir anlaşma hazırladığını duyurdu.

Müzakerelerin adı açıklanmayan bir ara bulucu ile yürütülmesi beklendiği ancak Netanyahu’nun tutumunu sertleştirerek bu anlaşmayı kabul etmediği bildirildi.

Kanal 13’ün paylaşımına göre Netanyahu’nun ret kararını, aralarında soğuk rüzgarlar esen Savaş Konseyi bakanları Benny Gantz ve Gadi Eisenkot ile paylaşmadan ve istişare etmeden aldığı aktarıldı.

Kanal ayrıca isimlerini paylaşmadığı siyasi yetkililerin, Netanyahu’nun “İsrailli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin bir anlaşmayı imzalama çabalarını engellediğini” açıkladı.

Başbakan Netanyahu’nun müzakerelere yönelik olarak yapılan açıklamaya göre ise “Hamas'ın talep ettiği ve Başbakanın kategorik olarak reddettiği koşulun savaşın sona ermesi olduğu” ifade edildi.

İsrail ordusu tarafından aktarılan bilgiye göre, Gazze Şeridi’nde şu an yaklaşık 136 İsrailli esir bulunuyor.

Katar ve Mısır’ın ara bulucuğunda Gazze’deki çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 gün üzerinde anlaşılan ve sonra 3 gün daha uzatılan insani ara da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakılmıştı.