Pakistan, İran ile ilişkileri askıya aldı ve büyükelçisini geri çağırdı

Pakistan, İran’ın “Ceyşul Adl” isimli örgüte düzenlenen hava saldırısının ardından tepki olarak ülkedeki büyükelçisini geri çağırma kararı aldı ve tüm üst düzey ilişkileri askıya aldı.

Pakistan, İran’ın ülkedeki “Ceyşul Adl” örgütüne füzeler ve insansız hava araçları ile saldırı gerçekleştirmesinin ardından tepki olarak İran’daki büyükelçisini geri çağırma kararı aldığını açıkladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Pakistan’ın egemenliğinin İran tarafından ihlal edildiği ve bu saldırı ile uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartları’nın amaç ile ilkelerinin ihlal edildiği belirtildi.

Açıklamada, “Bu yasadışı eylem tamamen kabul edilemezdir ve hiçbir şekilde hiçbir gerekçesi yoktur. Pakistan'ın bu yasa dışı eyleme karşılık verme hakkının saklı olduğuna ve sorumluluğun İran'da olduğu kararına varılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

ÜST DÜZEY ZİYARETLER ASKIYA ALINDI

Pakistan Dışişleri Bakanlığı tarafından paylaşılan mesajın İran yönetimine de iletildiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Pakistan ayrıca büyükelçisini İran'dan geri çağırmaya karar verdiği ve halihazırda İran'ı ziyaret eden İran'ın Pakistan Büyükelçisi'nin mevcut durumda geri dönemeyebileceği konusunda da bilgilendirme yaptı. Pakistan ve İran arasında devam eden ya da gelecek günlerde yapılması planlanan tüm üst düzey ziyaretleri de askıya alma kararı verdik.

NE OLMUŞTU?

16 Ocak Salı günü İran basını tarafından paylaşılan haberlerde, İran Devrim Muhafızları'nın aralık ayında Rask kentinde 11 polis memurunun öldüğü saldırıdan sorumlu tutulan ve İran'da 'Ceyş-uz Zulm' olarak da bilinen Pakistan'daki örgüte ait bölgelere hava saldırıları düzenlendiğini duyurmuştu.

Bu haberlerin ardından açıklama yapan Pakistan Dışişleri Bakanlığı, hava sahasının İran tarafından ihlal edildiğini vurgulayarak saldırıyı kınamış ve saldırıda iki çocuğun hayatını kaybettiğini, üç kız çocuğunun ise yaralandığını açıklamıştı.

Bakanlık tarafından paylaşılan yazılı açıklamada, “Pakistan’ın egemenliğinin ihlali tamamen kabul edilemezdir ve ciddi sonuçları olabilir” ifadelerini kullanmıştı.

Diğer yandan, İran'ın Pakistan'a yönelik saldırısı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) başkenti Erbil ile Suriye'ye düzenlenen saldırılardan bir gün sonra gerçekleşmişti.