Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliği yolunda Türkiye'nin desteğini arıyor

Hollanda Başbakanlığı görevi sona eren ve aktif siyaset hayatına son verdiğini açıklayan Mark Rutte, bir sonraki NATO Genel Sekreteri olmak için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Rutte, 26 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için Türkiye’ye geliyor.

Jens Stoltenberg’in görev süresi sona eriyor. Stoltenberg yerine İttifak’ı yönetmeye aday liderlerden öne çıkanlar arasında Hollanda Başbakanlığı görevini geçici olarak sürdüren Mark Rutte yer alıyor.

Rutte, şimdiye kadar Almanya, Fransa, ABD, İngiltere ve İsveç gibi üye ülkelerden destek bulmuştu. Hollandalı siyasetçi, NATO Genel Sekreterliğe yürüyüşünde Ankara’nın da desteğini almak için Türkiye’ye geliyor.

De Telegraaf gazetesine konuşan bir sözcü, Rutte’nin bu ziyareti devletin imkanlarıyla değil, “uçak biletini kendi cebinden alarak” gerçekleştirdiğini söyledi.

Mart ayının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Rutte, Türkiye’nin “kendi ihtiyaçları ve beklentileri” doğrultusunda olan bir adayı destekleyeceği cevabını almıştı.

Ankara’nın NATO’dan beklentilerinin başında terörle mücadelede destek ve silah ambargolarının kaldırılması yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mart ayındaki telefon görüşmelerinde, Türkiye’nin yeni genel sekreterden “Avrupa Birliği dışındaki üyelerin hassasiyetlerini gözetmesi, İttifak’ın birliğini güçlendirmesi ve NATO’nun asli rolüne öncelik vermesi, İttifak’ın temel değerleri ve yerleşik uygulamalarına bağlılık konusunda ikna edici taahhütler ortaya koymasına” yönelik beklentilerinin bulunduğunu dile getirmişti.

Rutte geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Lahey’de bir araya gelmişti. Ancak görüşmeye ilişkin resmi açıklamalarda, NATO’daki Genel Sekreterlik yarışıyla ilgili ifadeler yer almadı.

Hollanda Başbakanı, geçtiğimiz hafta sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye, bölgede çok etkisi olan jeopolitik bir oyuncu ve daha fazlası, bir NATO müttefiki ve terörle mücadele, güvenlik, iklim, enerji, ekonomi ve göç gibi birçok farklı alanda ortaktır. Türkiye ile iyi ilişkiler AB ve Hollanda için önemli” ifadelerine yer vermişti.

Alexander Bakker’in De Telegraaf’taki yazısına göre, Beştepe’deki diplomatik kaynaklar, Rutte’nin adaylığına yönelik sinyallerin olumlu olduğunu belirtiyor.

Ankara, Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği kampanyasına da ilk başta destek göstermemişti.

Müzakereler sonucunda Türkiye, Genel Sekreter yardımcılarından birinin ve komuta merkezindeki kumandanlardan birinin Türk olması karşılığında Rasmussen’e yönelik vetosunu kaldırmıştı.

3 ÜLKE RUTTE’YE ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYOR

Rutte’nin İttifak’ın lideri olabilmesi için üyelerin oy birliği gerekiyor. Bu doğrultuda Hollandalı siyasetçinin Macaristan, Romanya ve Slovakya gibi ülkelerin de desteğini almasını gerekiyor.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis kendi adaylık kampanyasını yürütüyor. Estonya Başbakanı Kaja Kallas da adaylığı değerlendirilen isimler arasındaydı ancak Kallas, nisan ayı başında Rutte’yi desteklediğini açıkladı.

Tallinn’in desteği ile Rutte, 32 NATO üyesinin 28’inden destek bulmuş oldu.

Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, mart ayının başında yaptığı açıklamada, “Daha önce Macaristan'a diz çöktürmek isteyen bir kişinin NATO Genel Sekreterliğine seçilmesini kesinlikle destekleyemeyiz” ifadelerini kullanmıştı.