GKRY, Suriye uyruklu mülteci kabulünü durdurdu

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), artan düzensiz göç dolayısıyla Suriye uyruklu sığınmacılardan başvuru almayı durdurdu.

Lefkoşa yönetimi, nisan ayının başından beri ülkeye Lübnan’dan botlarla binlerce kişinin düzensiz olarak girdiğini, acil durum dolayısıyla bu kararı aldıklarını belirtti.

GKRY Başkanı Nikos Kristodoulides, “Bu bir acil durum önlemdir, Kıbrıs'ın çıkarlarını korumak için aldığımız zor bir karardır” açıklamasında bulundu.

AB'nin en doğudaki ve Orta Doğu'ya en yakın ülkesi olan Kıbrıs, Lübnan ve Suriye kıyılarının yaklaşık 160 km batısında yer alıyor.

Bu yılın ilk üç ayında deniz yoluyla 2 binden fazla geliş kaydedilen ülkede 2023'ün aynı döneminde bu sadece 78 düzensiz girişle karşılaşılmıştı. GKRY yönetimi, artan bu girişlerle ilgili olarak geçtiğimiz haftalarda Brüksel yönetiminden yardım talebinde bulunmuştu.

Reuters’ın aktardığına göre bu uygulama, sığınmacıların yiyecek ve barınak sağlayan iki kabul kampına hapsedilecekleri ve başka hiçbir yardım alamayacakları anlamına geliyor.

İngiltere merkezli haber ajansına konuşan hükümet kaynakları, bu tesislerden ayrılmayı tercih edenlerin otomatik olarak her türlü yardımı kaybedeceğini ve çalışmalarına izin verilmeyeceğini söyledi.