Çin Dışişleri Bakanı: "İsrail-Filistin savaşının sona ermemesi insanlık için bir felaket"

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 7 Ekim'den bu yana devam eden Gazze savaşına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yİ, Pekin'de düzenlenen 14. Ulusal Halk Kongresi'nde savaşı "medeniyet için bir utanç" olarak nitelendirdi ve acil ateşkes çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi 14. Ulusal Halk Kongresi'nde basına yaptığı açıklamada, Filistin-İsrail çatışmasının neden olduğu insani felaketin sona ermemesinin "insanlık için bir trajedi ve medeniyet için bir utanç" olduğunu söyledi. Çinli Bakan Yi, uluslararası topluma acil ateşkes için harekete geçme çağrısında bulundu.

Wang, Pekin'de düzenlenen Kongre'nin ikinci oturumununda, devam eden çatışmanın ve sivillerin öldürülmesinin hiçbir bahaneyle haklı gösterilemeyeceğini söyledi.

Wang, Filistin-İsrail ihtilafında gözaltına alınan tüm kişilerin serbest bırakılması, sivillere zarar veren tüm davranışlara son verilmesi ve "iki devletli çözümün" tam olarak uygulanması çağrısında bulundu.

Açıklamalarına devam eden Çinli Bakan Yi, "Filistin topraklarının uzun süredir işgal edilmesi artık göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek" ifadelerini kullandı ve Filistinlilerin uzun zamandır beslediği bağımsız devlet arzusunun yadsınmaması gerektiğini bir kez daha yineledi.

Wang, Çin'in Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyeliğini desteklediğini ve "iki devletli çözüme" yönelik daha geniş tabanlı, daha yetkili, daha etkili bir uluslararası barış konferansı çağrısında bulunduğunu ekledi.