Filistin halkı insani yardım bekliyor: "Çağrı ve uyarılara karşılık verilmeli"

İsrail’in Filistin’e düzenlediği insanlık dışı saldırıların altıncı ayına girilirken Gazze halkı, gıda ve su kıtlığı nedeniyle ramazan ayı boyunca daha fazla açlık çekmekten endişeleniyor. Bölgede ezan seslerinin yerine bombardıman sesleri duyulmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğudaki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, şubat ayında yaptığı bir açıklamada, yardımın ulaştırılması için gerçek bir siyasi iradenin olması durumunda, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kıtlık riskinin önlenebilir olduğunu ancak bu konudaki çağrı ve uyarılara karşılık verilmediğini belirtti.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths ise 8 Mart Cuma günü sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze’de yarım milyondan fazla insanın kıtlığın eşiğinde olduğunu belirterek, açlık nedeniyle yaşanan ölümlerin sayısında artış olduğunu vurguladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, kuzeyde bulunan Kemal Advan ve Şifa hastanelerinde büyük bir bölümü çocuk olmak üzere yaklaşık 20 kişinin yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.

Aksa TV, 11 Mart Pazartesi günü yaptığı yayında, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin merkezinde bulunan Nuseyrat kampını vurduğunu açıkladı.

Filistin Şehab Haber Ajansı’nın aktardığına göre ise şafaktan kısa bir süre sonra, Han Yunus’un güneyinde bilinmeyen sebeplerden kaynaklı patlamalar meydana geldi ancak bölge halkı korkmadan, Ramazan'ın ilk gecesinde teravih namazı kılmak için Refah’taki saldırılarda enkaz haline gelen camilerine gitti.

Filistinliler, teravih namazlarını meydanlarda, ev ve cami yıkıntıları arasında kılmaya kararlı olduklarını vurguluyor.

BİDEN’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

ABD Başkanı Joe Biden, müttefiki İsrail’in altı aydır sürdürdüğü savaşta Filistinlileri teselli etmeye özen gösterirken, İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, kara operasyonuna başlamadan önce, Refah sakinlerinin Gazze Şeridi’ndeki diğer bölgelere alınacağını belirtti.

Katz, İsrail’in sivillere zarar verme niyetinin olmadığını belirtti.

Diğer yandan, CNN’e açıklamalarda bulunan iki ABD’li yetkili, Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Biden yönetiminin, İsrail güçlerinin askeri operasyonlarını Refah’a kadar genişletmesini beklemediğini söyledi.

CNN tarafından paylaşılan haberde, “Geçen hafta Washington’u ziyaret eden İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz, Ramazan ayına kadar geçici bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması yönünde anlaşma sağlanmadığı takdirde, İsrail ordusunun Hamas’a karşı savaşının bir sonraki aşamasını Gazze’nin güneyindeki Refah’ta başlatacağı konusunda uyardı” ifadeleri kullanıldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Başkan Biden, ülkesinin Gazze Şeridi’nde aylardır kuşatma nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılayamayan iki milyondan fazla insana daha fazla insani yardım ulaştırılmasına yönelik uluslararası çabalara öncülük etmeye devam edeceğini vurguladı.

ABD’nin, en az 6 hafta süreyle acil ve sürdürülebilir bir ateşkese ulaşmak için durmadan çalışmaya devam edeceğini belirten Biden, “Kalıcı barışın tek yolu olan iki devletli çözümü de içeren istikrar, güvenlik ve barış dolu bir gelecek için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise 11 Mart Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Gazze’deki savaşı sona erdirmeyen bir anlaşma istemiyoruz. İsrail, ateşkes ve saldırıları durdurma konusunda garanti vermeyi reddediyor” dedi.

Heniyye, hareketin müzakerelerin sürdürülmesine veya Gazze’deki savaşı sona erdirecek herhangi bir çözüme açık olduğunu ve ateşkes için somut bir adım atılırsa esneklik göstermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.