Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail'de erken seçim çağrıları artıyor

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze'deki yıkıcı savaşı ateşleyen 7 Ekim saldırısından bu yana kamuoyu yoklamalarında popülaritesinin düştüğünü gördü. Göstericiler, Tel Aviv'de Netanyahu'yu protesto ederek Gazze savaşını ele almasına karşı yapılan son protestoda erken seçim çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, binlerce protestocunun Tel Aviv ve Kudüs'te istifa talebi ile sokaklara çıkmasından dolayı erken seçim çağrılarını reddetti.

Netanyahu, Gazze'deki yıkıcı savaşı ateşleyen 7 Ekim saldırısından bu yana kamuoyu yoklamalarında popülaritesinin düştüğünü gördü.

Erken oylama çağrıları, HAMAS'ın başlattığı saldırılardan bu yana İsrail'in ara vermeden Gazze'ye saldırması ile giderek artıyor.

2023 yılında İsrail'i sarsan hükümet karşıtı protestolar, savaş sırasında büyük ölçüde azalmıştı. Protestocular yeniden sokaklara dökülerek 2026'ya kadar planlanmayan yeni seçimler yapılması çağrısında bulundu.

Yerel basına göre binlerce kişi Tel Aviv'deki büyük mitinglere yönelik polis yasağına karşı gelerek sokaklara çıktı, ancak kalabalık geçen yılki kitlesel protestolara göre çok daha azdı.

Aljaazeera'nın haberine göre bir protestocu, “Hükümete, vaktinizin olduğunu, mahvedebileceğiniz her şeyi mahvettiğinizi söylemek isterim. Artık insanların yaptığınız her şeyi, tüm kötü şeyleri düzeltmesinin zamanı geldi” şeklinde konuştu.

HALKIN NETENYAHU'YA ÖFKESİ ARTIYOR

Hamas'ın elinde tuttuğu 100'den fazla İsrailli esirin alınmamasına yönelik halkın öfkesi artarken, benzer bir protestonun Kudüs'te Netanyahu'nun evinin önünde düzenlendiği belirtildi.

Protestocular, Netanyahu'nun Gazze savaşına sona erdirme konulu görüşmeler için Mısır'ın başkenti Kahire'ye bir temsilci göndermeyi reddetmesine öfkeli olduklarını söyledi.

ABD, Katar ve Mısır, haftalarca ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması için ara buluculuk yapmaya çalıştı ancak görüşmeler, İsrail ile Hamas'ın talepleri arasında uzlaşı sağlanamaması nedeni ile gerçekleşmedi.

Netanyahu, Hamas'ın ateşkes çağrısını "hayali" olarak nitelendirdi ve ABD'nin uluslararası Filistin devletinin kurulmasına yönelik eylem talebini açıkça reddetti.

Netanyahu, geçen haftalarda ABD Başkanı Joe Biden'ın isteği üzerine Kahire'deki görüşmelere bir heyet gönderdiğini ancak tekrar göndermenin manasının olmadığını söyledi.

"İSRAİL HALKI ERKEN SEÇİMDEN YANA"

Netanyahu'ya basın toplantısında iktidardaki merkez sağ siyasi Likud partisinin Gazze savaşı bittikten sonra erken seçim yapılması yönündeki çağrıları soruldu.

İsrail Başbakanı, "Şu anda ihtiyacımız olan son şey seçimler ve seçimlerle uğraşmak, çünkü bu bizi anında bölecektir. Şu anda birliğe ihtiyacımız var" açıklamalarında bulundu.

Ancak İsrail Demokrasi Enstitüsü'nün yaptığı ankete göre, İsraillilerin üçte ikisinden fazlası, 2026'dan önce yapılması planlanmayan seçimlerin savaş biter bitmez yapılması gerektiğine inanıyor.