Biden'ın önerdiği Gazze'de ateşkes tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edildi

ABD Başkanı Joe Biden’ın Gazze’de ateşkes önerisi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde desteklenerek tarihe geçerken Gazze Şeridi’nin hükümeti Hamas, öneriyi kabul ettiğini belirtti.

Öneri, tam ve eksiksiz bir ateşkes, Hamas’ın ve İsrail’in ellerindeki rehinelerin serbest bırakılması, ölen rehinelerin cesetlerinin iadesi ve takası ile Gazze’nin geniş çaplı yeniden inşası koşullarını içeriyor.

Üç aşamalı anlaşmanın ilk aşamasında rehinelerin takası ve kısa süreli bir ateşkes yer alırken ikinci aşama düşmanlıkların kalıcı olarak sona erdirilmesini ve işgalci İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini içeriyor.

Üçüncü ve son aşamada ise Gazze’nin geleceğine odaklanılıyor ve Gazze için birkaç yıl sürecek bir yeniden inşa planı başlatılmasını öngörüyor.

Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden on dördü ABD tarafından hazırlanan karar tasarısını desteklerken Rusya oy kullanmadı.

Moskova’nın BM Temsilcisi Vasiliy Nebenzia, çekimserliğini Tel Aviv’in anlaşmayı gerçekten kabul edip etmediğine ilişkin endişelerle bağdaştırarak “İsrail’den Hamas tamamen yenilgiye uğratılana kadar savaşın uzatılacağına dair yapılan birçok açıklama göz önüne alındığında, İsrail tam olarak neyi kabul etti?” açıklamasında bulundu.

Lehte oy kullanmasına rağmen Çin de metne ilişkin endişelerini dile getirdi. Çin'in BM Büyükelçisi, bu seferki kararın, yasal olarak bağlayıcı olmalarına rağmen uygulanmayan önceki üç Güvenlik Konseyi kararından farklı olup olmayacağını sorguladı.

Tasarı, İsrail’in üç kişilik savaş kabinesi tarafından kabul edildi ve hükümetin geneline açıklanmadı.

Tel Aviv’deki bazı aşırı sağcı bakanlar ateşkese karşı olduklarını açıkça belirterek tepki gösterdi.

11 Haziran Salı günü Reuters’a konuşan Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, ateşkes önerisini kabul ettiklerini duyurdu.

Ebu Zuhri, açıklamalarında “ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararını uygulayarak işgalcileri savaşı derhal sona erdirmeye zorlama konusundaki taahhütlerini yerine getirmek için gerçek bir sınavla karşı karşıya” ifadelerine yer verdi.